PODRŽANI PROJEKTI

Dokumentarni fotografi udruženja NOOR sarađuju na grupnim projektima kojima skreću pažnju na pitanja od globalnog značaja. Istraživački projekti uključuju „Posledice“ („Consequences“) – projekat o klimatskim promenama, „Hrana za razmišljanje“ („Food For Thought“) – o snabdevanju hranom i bacanju hrane, „Novi Brazil“ („The New Brazil“) – koji obrađuje ekonomski procvat u ovoj zemlji, „Savremeno ropstvo“ („Modern Day Slavery“) i „Fokus na Africi“ („Light On Africa“).

„Posledice“

Projekat „Posledice“ se bavi problemima klimatskih promena nastalih usled porasta globalnih temperatura. Kao višegodišnji grupni projekat, izložen je tokom Samita UN o klimatskim promenama u Kopenhagenu 2009. godine, na kome su fotografi udruženja NOOR učestvovali u panel diskusiji uz međunarodne intelektualce i kreatore politike.

„Rešenja“

Kao nastavak projekta „Posledice“, projekat „Rešenja“ se bavi načinima suzbijanja klimatskih promena i predstavlja ljude u potrazi za održivijim načinom života. Ovaj grupni projekat, dovršen 2010. godine, predstavlja priče o alternativnim izvorima energije, obnovljivoj energiji i načinima suočavanja sa porastom temperatura.

„Novi Brazil“

Projekat „Novi Brazil“ dokumentuje zemlju koja prolazi kroz brzu tranziciju i kompleksno moderno društvo koje doživljava ekonomski procvat. Grupni projekat udruženja NOOR pruža svedočenje očevidaca o mnogobrojnim licima ove nacije velikih prirodnih resursa i energičnog multikulturalizma, dok globalni uticaj zemlje raste.

„Hrana za razmišljanje“

Projekat „Hrana za razmišljanje“ ispituje lanac snabdevanja hranom i bacanje hrane širom sveta, uključujući kulturološke anomalije poput takmičenja u jedenju u SAD, gde se takmičari prejedaju da bi osvojili nagrade. Projekat izveštava o pokušajima da se smanji bacanje hrane, ne samo u cilju rešavanja ekonomskih problema, već i radi održivosti.

„Savremeno ropstvo“

U okviru projekta „Savremeno ropstvo“, fotografi udruženja NOOR istražuju mračne dubine trgovine ljudima i ropstva koje tako nastaje. Ovaj grupni projekat podiže nivo svesti i skreće pažnju na nužnost reagovanja u pogledu problema koji utiče na približno 20,9 miliona ljudi – od kojih 27% čine deca – u zemljama širom sveta.

„Fokus na Africi“

„NOOR o Africi“ znači „Fokus na Africi“. Projekat omogućava novi vizuelni dijalog o kontinentu i preispitivanje načina na koji se priče stvaraju i pričaju. Portreti Afrike su kreirani putem priča političkog i socijalnog izražavanja u Tunisu, Južnom Sudanu, Gani, Mozambiku, Burkini Faso i Bocvani.