Nikon Imaging | Srbija | Europe

Varljive linije

Otkrivanje „varljivih linija“ Varšave pomoću NIKKOR širokougaonih objektiva

Varšava je poznata po raznovrsnoj arhitekturi koja odražava dugu i živopisnu istoriju grada. Za nemačkog fotografa Maksa Lajtnera bila je to idealna lokacija za fotografisanje zadivljujuće arhitekture – uz neočekivan detalj.
Pogledajte kako su NIKKOR širokougaoni objektivi omogućili Maksu da snimi jedinstvene linije gradske arhitekture, zajedno sa profesionalnim sportistom koji se bavi slobodnim trčanjem Benijem Gramsom, da se poigra sa perspektivom, kreira optičke iluzije i natera gledaoca da se zapita šta se dešava u kadru.

Kada je upitan da prokomentariše svoj doživljaj, Maks Lajtner je rekao: „Zanimljive linije su svuda oko nas i mene je oduvek fascinirala mogućnost koju fotografija nudi da se takvo okruženje raščlani na celine. Kad koristim linije savremene arhitekture da vode, a ponekad i zbune, posmatrača, mogu nešto obično i svakodnevno da predstavim na nov način. Kada kompoziciju koristite za apstrahovanje i oblikovanje tih linija, možete da učinite to da posmatrač dovede u pitanje svoju percepciju prostora. Došli smo u Varšavu da vidimo do koje mere je to moguće uraditi, a da se pritom istakne i neverovatna lepota savremene arhitekture tog grada.”

Maks je tokom fotografisanja koristio D850 i sledeće NIKKOR širokougaone objektive:

AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR – Ovaj ultraširokougaoni objektiv ima funkciju za smanjenje vibracija koja senzoru i tražilu isporučuje stabilnu sliku. Optički dizajn pruža izvanrednu rezoluciju i kontrast pri različitim uslovima.

AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED – Svetlosno jak objektiv izuzetno širokog ugla napravljen za profesionalce, ima sloj nano kristala koji smanjuje duh efekat i odblesak. Pruža oštrinu u svim delovima slike koja prevazilazi oštrinu ekvivalentnih objektiva sa fiksnom žižnom daljinom.

AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED – Ovaj profesionalni širokougaoni objektiv izuzetne svetlosne jačine garantuje izvanredno oštre slike, čak i pri lošim uslovima osvetljenja. Njegov veliki maksimalni otvor blende nudi svetlu sliku u tražilu. Silent Wave motor omogućava brz i tih autofokus.

AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G – Profesionalni, širokougaoni objektiv fiksne žižne daljine, sa svetlosno jakom blendom od f/1,4. Ima element asferičnog sočiva koji obezbeđuje superiornu rezoluciju i kontrast. Robustan i pouzdan; njegove optičke performanse čine ga idealnim objektivom za fotografe koji žele izdržljiv objektiv.

Šta je u tvojoj torbi?

AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR

AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED

AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G