Kako da fotografišete insekte i druga mala stvorenja

Više od milion poznatih vrsta insekata naseljava našu planetu, a mnoge od ovih sićušnih stvorenja možete pronaći ispred svog praga. Uzgred, insekti pripadaju zglavkarima. Da bi bio klasifikovan kao insekt, mora imati segmentisano telo, šest nogu, dve antene, složene oči i, u nekim slučajevima, krila. Druga stvorenja, kao što su pauci i škorpioni, takođe su zglavkari, ali se ne smatraju insektima. Fotografisanje insekata i drugih malih stvorenja može biti veoma zabavno. Ne morate ići dalje od svog dvorišta da biste pronašli potpuno novi svet fotografisanja u krupnom planu ili makro fotografije.

Nekoliko brzih saveta za makro fotografisanje:

Prvo i osnovno pravilo fotografisanja u krupnom planu je da se približite subjektu. Za fotografisanje insekta morate imati makro objektiv koji vam omogućava da fokusirate kada ste veoma blizu subjektu. Makro objektiv (Nikon ove objektive zove Micro-NIKKOR objektivi) omogućava da fotografišete subjekte skoro u prirodnoj veličini.

Bilo bi dobro da koristite stativ da biste stabilizovali fotoaparat, naročito kada koristite telefoto objektiv ili dugu brzinu zatvarača. Fotografisanje fotoaparatom na stativu, korišćenjem žičanog okidača za aktiviranje zatvarača, predstavlja idealan način fotografisanja. Neki fotografi će napraviti dodatni korak, zaključavanje ogledala na D-SLR fotoaparatu pre aktiviranja zatvarača. Na taj način se dodatno smanjuje mogućnost pomeranja. Ako nemate žičani okidač, možete umesto toga da koristite samookidač fotoaparata.

U zavisnosti od toga koliko možete da se približite, možete kadrirati čitavo telo insekta ili samo deo tela kao što je glava i antene. Budite oprezni da vas ne ubode.

Insekti imaju fascinantna tela, a jedan od ciljeva fotografisanja prirode u krupnom planu je da istakne boje i detalje života insekata. Dobra makro fotografija postavlja fokus fotoaparata na oči, noge i tela ovih bubica i njihov sićušan svet. Na primer, snimanje fotografije pauka na njegovoj mreži priča zanimljiviju priču.

Boja pozadine igra važnu ulogu u kompoziciji. Ako je subjekat tamne boje, kao što je većina insekata, svetlija pozadina koja je van fokusa će učiniti da se stvorenje istakne u odnosu na okruženje i pažnja gledalaca se usmerava na njega.

Da bi se insekt istakao u odnosu na pozadinu, koristite tehniku male dubinske oštrine. Dubinska oštrina se definiše kao oblast ispred i iza subjekta koji je u fokusu. Dubinska oštrina se određuje otvorom blende. Sa malim f brojem, kao što je f/2,8, dobićete malu dubinsku oštrinu, koja precizno postavlja fokus na vaš subjekat, dok pozadina odlazi van fokusa.

Druga tehnika koju fotografi prirode koriste jeste da postave fotoaparat tako da fotografišu dobro osvetljeni subjekat naspram tamne pozadine. Podešavanjem ekspozicije za dobro osvetljeni subjekat, pod jarkim dnevnim svetlom, na primer, ili uz dopunski fleš, doći će do podekspozicije tamne pozadine koja će izgledati gotovo crno. Ovaj efekat kreira tamnu, ravnomernu pozadinu i subjekat se tako ističe.

Ali ako su i subjekat i pozadina dobro osvetljeni, može biti teško da se insekt odvoji od njegovog okruženja. Postavljanje nekog predmeta iz domaćinstva, kao što je parče tkanine ili papira, iza subjekta može da posluži kao prenosiva studijska pozadina, čime se izoluje buba u odnosu na neupečatljivu pozadinu i odvaja od okruženja.

Insekti su aktivniji po toplom vremenu – fotografišite ih rano ujutru ili uveče kada je hladnije zato što će se tada sporije kretati. I svetlo koje je u to doba dana dostupno je povoljnije za fotografisanje.

© Kristina Kurtzke

D3S, AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED, 1/1000 s, f/5,6, ISO 200, manuelno, matrix merenje.

© Kristina Kurtzke

D3S, AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED, 1/1000 s, f/5,6, ISO 200, manuelno, matrix merenje. Ovo je ista fotografija pčele na cvetu koja je prikazana sa leve strane, samo isečena. Iako je sjajno da u potpunosti kadrirate sliku fotoaparatom, imajte na umu da je uvek možete iseći ili eksperimentisati na drugi način na računaru.

Kao kod svih fotografija, jednostavne slike u krupnom planu mogu da daju najdramatičnije i najlepše rezultate. Strpljenje i upornost će se isplatiti. Dobra dubinska oštrina i izolovanje subjekta su dve stavke koje morate imati na umu da biste dobili sjajnu makro fotografiju.