Kako da koristite ugrađeni Wi-Fi na svom Nikon fotoaparatu

Detaljan vodič za podešavanje

Određeni Nikon D-SLR i COOLPIX fotoaparati imaju ugrađen Wi-Fi® koji vam omogućava da jednostavno prenosite slike sa Wi-Fi fotoaparata na kompatibilni pametni telefon ili tablet kako biste ih lako delili. Ono što je odlično kod Nikon fotoaparata sa mogućnošću Wi-Fi povezivanja je da ne morate da budete povezani na Wi-Fi hotspot. Fotoaparat i pametni uređaj prave svoju vezu.

Iako možete da fotografišete svojim pametnim telefonom, fotografije koje snimite Nikon digitalnim fotoaparatom će verovatno izgledati bolje. To je zato što digitalni fotoaparati imaju veći senzor i moćniji sistem za obradu slike. Senzor fotoaparata pruža veću rezoluciju, širi dinamički opseg i mogućnost fotografisanja pri slabom osvetljenju zahvaljujući visokoj ISO osetljivosti – sve to u kombinaciji obezbeđuje slike visokog kvaliteta. Nikon digitalni fotoaparati takođe koriste izvanredne NIKKOR objektive, kao i mnoštvo funkcija i dodataka koji vam omogućavaju da izrazite svoju kreativnost kroz fotografiju.

Slike možete da otpremate na kompatibilni pametni uređaj na kojem je instalirana Nikon aplikacija Wireless Mobile Utility (WMU). Aplikacija je besplatna i možete da je preuzmete u prodavnicama iTunes Online Store® i Google Play™ Store za Android™ uređaje.

Fotoaparat visoke rezolucije kreira velike datoteke, pa vam preporučujemo da ne fotografišete u maksimalnoj rezoluciji fotoaparata ako planirate da šaljete slike na pametni uređaj pomoću Wi-Fi-ja. Što je veća datoteka, njen prenos sa fotoaparata na uređaj traje duže. Zato vam preporučujemo da koristite JPG umesto formata NEF. Podešavanje JPG fino/velika daje veće datoteke od podešavanja JPG osnovno/srednja ili mala. Ako snimate fotografije koje ćete prikazivati samo na digitalnim uređajima, slobodno možete da podesite fotoaparat tako da snima datoteke manje veličine.

Ako želite da fotografišete u višim rezolucijama dostupnim u fotoaparatu, podesite aplikaciju tako da samo preuzima slike u preporučenoj ili čak manjoj VGA rezoluciji, a slike u visokoj rezoluciji snima na memorijsku karticu. Ovom podešavanju možete da pristupite putem menija sa podešavanjima u aplikaciji.

Daljinska kontrola

Pametni uređaj možete da koristite kao daljinski upravljač za fotografisanje. Tako možete da budete u kadru sa drugim osobama ili čak snimate divlje životinje tako što ćete postaviti fotoaparat na neku lokaciju i aktivirati okidač sa mesta koje je udaljeno od životinje. Ono što je zaista zabavno jeste da na pametnom uređaju vidite isto ono što i fotoaparat, pa možete da fotografišete baš onaj trenutak koji poželite. (Pogledajte uputstvo za svoj fotoaparat da biste videli da li ima tu mogućnost.)

Deljenje fotografija sa prijateljima i porodicom je jednostavno pomoću Nikon digitalnog fotoaparata u koji je ugrađen Wi-Fi. Pomoću Nikon D-SLR fotoaparata možete da delite i video snimke.

Kako da koristite ugrađeni Wi-Fi na kompatibilnom fotoaparatu

Da biste koristili funkciju Wi-Fi na Nikon fotoaparatima u koje je ugrađen Wi-Fi, treba da preuzmete besplatnu aplikaciju „Wireless Mobile Utility“.

U fotoaparat mora da bude umetnuta memorijska kartica da bi ste mogli da pristupite svim stavkama Wi-Fi menija.

Android™ uređaji

Ako koristite uređaj sa operativnim sistemom Android™, preuzmite aplikaciju iz prodavnice Google Play™ Store i instalirajte je na Android™ uređaj.

Apple™ uređaji

Ako koristite iOS uređaj, preuzmite aplikaciju iz prodavnice iTunes Online Store®.

Korisnici Android uređaja mogu da se povežu sa kompatibilnim fotoaparatom na tri načina, dok korisnici iOS uređaja mogu da povežu fotoaparat sa pametnim uređajem na samo jedan način.  Sledeća uputstva mogu da koriste i Android™ i iOS korisnici. Povežite se tako što ćete na pametnom uređaju izabrati WI-FI MREŽU ili SSID fotoaparata. Povezivanje na ovaj način je najbrže i najlakše jer veza nije šifrovana.

Android™ korisnici mogu da se povežu i pomoću WPS-a na dugme (zaštićeno podešavanje Wi-Fi veze) ako njihov pametni uređaj podržava tu funkciju ili WPS-a sa unosom PIN-a (zaštićeno podešavanje Wi-Fi veze). Detaljna uputstva za podešavanje takve veze potražite u uputstvu za svoj fotoaparat.

Sada možete da pristupate fotoaparatu iz aplikacije. Kada izaberete opciju „Daljinsko fotografisanje“ u aplikaciji, automatski se pokreće živi prikaz slike, pa na pametnom uređaju možete da vidite ono što vidi fotoaparat.

Povezivanje kompatibilnog fotoaparata sa pametnim uređajem

1. Omogućite ugrađeni Wi-Fi na fotoaparatu. Noviji modeli imaju eksterno Wi-Fi dugme (na starijim modelima izaberite Wi-Fi u meniju sa podešavanjima).

2. Otvorite Wi-Fi podešavanja na pametnom uređaju i izaberite fotoaparat na listi mreža koju prikazuje pametni uređaj. Naziv fotoaparata počinje sa Nikon iza kojeg sledi niz slova i brojeva. Kada uspostavite mrežnu vezu na Android uređaju, uređaj će se automatski povezivati kada omogućite Wi-Fi na fotoaparatu. Ako koristite iOS uređaj, moraćete da obavljate ovaj korak svaki put kada želite da bežično povežete svoj Nikon fotoaparat sa pametnim telefonom.

3. Pokrenite aplikaciju Wireless Mobile Utility na pametnom uređaju.

Povezivanje kompatibilnog Android™ uređaja i NFC kompatibilnog Nikon fotoaparata

Ako koristite Android pametni telefon sa verzijom operativnog sistema 4.0 ili novijom i Nikon fotoaparat koji podržava funkciju NFC, možete da povežete svoj Nikon fotoaparat sa pametnim telefonom i pokrenete aplikaciju pomoću te funkcije za komunikaciju kratkog dometa.

Da biste to uradili, jednostavno približite oznaku N na fotoaparatu Android pametnom telefonu. Dva uređaja će se povezati i pokrenuće se aplikacija Wireless Mobile Utility. Sada možete da pregledate fotografije ili ih snimate.