Šta je to plavi sat

FOTOGRAFISANJE TOKOM PLAVOG SATA

Termin plavi sat, izveden od fraze „La hora azul“ na španskom ili „L'Heure Bleue“ na francuskom, predstavlja period neposredno pre izlaska ili posle zalaska sunca. Plavi sat je najčešće poznat po svojim romantičnim konotacijama i neverovatnom vizuelnom kvalitetu koji unosi u dramatične scene u filmovima i fotografiji.

Nikon D7000, f/29, 30 s, ISO 100, AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II

ŠTA JE TO PLAVI SAT

To je trenutak kada je nebo pretežno tamno plave boje i svetlo je dovoljno meko da naglasi većinu tamnih područja scene, pa nema potrebe da koristite dodatne izvore svetla. Ta pojava nastaje zbog Rejlijevog rasejanja, koje predstavlja rasejanje svetlosti na česticama manjim od talasne dužine vidljivog svetla, procesa koji čini nebo plavim.

Kada sunce dostigne šest stepeni ispod horizonta, ono više ne osvetljava tlo direktno već osvetljava gornje slojeve atmosfere. To se zove civilni sumrak. U tom periodu, crveno svetlo, koje ima veću talasnu dužinu od plavog svetla, prolazi kroz atmosferu u svemir, dok se plavo svetlo rasipa.

Ujutru se plavi sat javlja neposredno pre zlatnog sata, na početku civilnog sumraka, što je otprilike 30 minuta pre izlaska sunca. Uveče se plavi sat javlja na kraju civilnog sumraka, neposredno posle zlatnog sata i počinje otprilike 10 do 15 minuta posle zalaska sunca.

POPULARNI SUBJEKTI KOJE MOŽETE DA FOTOGRAFIŠETE

Fotografisanje tokom plavog sata je žanr kojim lako možete da ovladate jer obično ne morate da brinete o oštrom svetlu ili senkama na fotografijama. Pejzaži, gradski predeli i portreti su fotografski žanrovi kojima „prija“ plavi sat jer meko difuzno svetlo može da stvori uzvišenu atmosferu na vašim fotografijama.

VODIČ ZA FOTOGRAFISANJE TOKOM PLAVOG SATA

Ako ste početnik u fotografisanju plavog sata, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći:

• Pošto plavi sat zavisi od vaše geografske lokacije, ne zaboravite da proverite vreme lokalnog izlaska i zalaska sunca.
• Planirajte unapred i dođite na lokaciju rano. Ostavite dovoljno vremena za postavljanje opreme.
• Montirajte fotoaparat na stativ radi stabilnosti i kadrirajte sliku tako da horizont bude u pozadini.
• Podesite ISO osetljivost na što je moguće manju vrednost da biste umanjili šum na slici.
• Tokom plavog sata treba da koristite manju brzinu zatvarača kako bi slike bile pravilno eksponirane. Fotografišite u režimu prioriteta zatvarača ili manuelnom režimu jer vam oni omogućavaju da ručno izaberete brzinu zatvarača.
• Da bi slika bila oštra, koristite daljinski upravljač ili uključite tajmer fotoaparata. Pritisak na dugme okidača ponekad može da izazove podrhtavanje fotoaparata, pa snimak može da bude zamućen.
• Napravite probne snimke i uvek proveravajte histogram kako biste bili sigurni da fotografija nema „pregorele“ svetle delove niti nepotrebne senke.

Ako fotografišete pomoću D-SLR fotoaparata, probajte da eksperimentišete sa fotografijom velikog dinamičkog opsega (HDR). HDR slika se sastoji od više slika snimljenih sa različitom ekspozicijom koje se naknadnom obradom spajaju u jednu sliku. Neki Nikon D-SLR fotoaparati imaju ugrađenu funkciju HDR, koja snima scenu sa više različitih ekspozicija, a zatim te snimke kombinuje u fotoaparatu kako bi se dobila HDR fotografija.