Nikon Imaging | Srbija | Europe

DEJVID JAROU

Divlje životinje & Umetnička fotografija

Fotografija je za mene ostala metod iskupljenja i eskapizma, prilika da istražim zabačene delove sveta i snimim ekstremnu okolinu i retke divlje životinje za koje su ova mesta dom.

Biografija

Dejvid Jarou (David Yarrow) je rođen u Glazgovu u Škotskoj 1966. Dosta rano je počeo da se bavi fotografijom i sa 20 godina je radio za časopis „Times“ na terenu tokom finala svetskog prvenstva u Meksiko Sitiju. Dejvid je tog dana uslikao čuvenu sliku Dijega Maradone koji drži trofej svetskog prvenstva i zbog toga mu je ponuđeno da slika Olimpijske igre i brojne druge sportske događaje.

Tek mnogo godina kasnije je pronašao sebe u dokumentovanju prirode, sa svojom evokativnom i prožimajućom fotografijom života na zemlji, što mu je donelo sve veći broj pratilaca među kolekcionarima umetnosti. Dejvid se 2018. godina pozicionirao kao jedan od najprodavanijih fotografa fine umetnosti na svetu.

Šta je u mojoj torbi?

Koristim Nikon opremu 33 godine i vremenom je postajala sve bolja, posebno kada radite u ekstremnim, teškim uslovima. Za mene je izvanredna prilika da radim sa Nikonom na evropskom nivou.

Nikon D850

Nikon je uvek bio lider u razvoju intuitivnih tela fotoaparata što pokazuje potpuno razumevanje potreba fotografa na profesionalnom i amaterskom nivou.

Bio sam počastvovan kada sam pozvan da učestvujem u predstavljanju fotoaparata D850 prošle godine, budući da je Nikon bio uz mene na svakom koraku moje karijere. Telo ovog fotoaparata je zaista važan korak, revolucionarna promena, „kralj fotoaparata”. Takvu rezoluciju nigde pre nisam video ili iskusio, uz mogućnost velikog broja slika u sekundi i najbolje performanse autofokusa. Pošto se moje slike štampaju u velikim formatima, ranije sam morao da se odlučim za rezoluciju na uštrb broja slika u sekundi – ali D850 uklanja ovaj kompromis i nudi najbolje od oba sveta.

Pogledajte fotoaparat

Nikon D5

Kada ne koristim D850, D5 je oprema koju uvek želim da imam pri ruci za vreme fotografskog projekta u ekstremnoj sredini. Posebno je dobar za fotografisanje velikom brzinom, kada je potrebno da napravite puno snimaka u sekundi.

Njegova pojačana osetljivost vam takođe daje slobodu da sa jakog sunca pređete na noćni režim bez problema.Ovo je posebno važno u mom poslu gde često ne znam u kom ću zabačenom delu sveta da se zadesim u sledećem trenutku.

Pogledajte fotoaparat

AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Kada radite u ekstremnim, teškim uslovima, trebaju vam objektivi koji su postojani u oštrim vremenskim uslovima, svejedno da li se radi o velikoj vrućini u Vergenoegu u Namibiji ili ledenom talasu u Igloliku u Nunavutu.

Retko koristim duge objektive, zapravo čak i nemam zum objektiv. Po mom mišljenju, Nikonovi objektivi sa fiksnom žižnom daljinom su najbolji u svojoj klasi.

Širokougaoni objektiv od 35 mm je savršen za moj stil snimanja gde mi je potrebna optika visokog kvaliteta da bih otkrio i snimio dušu subjekata koje fotografišem. Njegovo tiho podešavanje autofokusa je takođe ključno kada sam na nekoliko metara od lava ili vuka!

Pogledajte objektiv

AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G

Ovo je robusni objektiv sa žižnom daljinom koji stvarno pomera granice mogućnosti kada je reč o kvalitetu slike. Maksimalni otvor blende f/1,4 i žižna daljina od 58 mm doprinose neverovatnim performansama širokog otvora blende što je idealno za moje portrete nekih od najdivnijih stvorenja u prirodi. Takođe pomaže pri fotografisanju noćnih scena.

Pogledajte objektiv

AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED

Objektiv sa fiksnom žižnom daljinom od 105 mm je neverovatan komad opreme. Vidim da je dizajniran da ohrabri nove i jedinstvene nivoe kreativnosti u snimanju portreta i umetničkoj fotografiji, zato što je dovoljno fleksibilan da snimi jedinstveni stil i estetiku fotografa na način na koji mnogi drugi objektivi to ne uspevaju da urade. Njegova optička konstrukcija garantuje prvoklasnu oštrinu, kontrast i rezoluciju i kada se koristi zajedno sa D850, ovaj objektiv je bez sumnje jedan od najboljih.

Pogledajte objektiv

Upoznajte ostale Nikonove ambasadore