05-01-2016

Pravo osvetljenje: Nikon predstavlja Speedlight blic SB-5000 koji se radijski kontroliše

Amsterdam, Holandija, 5. januar 2016.: Nikon je osvežio renomiranu paletu profesionalnih bliceva potpuno novim modelom SB-5000. Ovaj fleksibilan Nikon Speedlight je prvi blic sa radio kontrolom i prvi kompaktan blic na svetu sa ugrađenim rashladnim sistemom.*

Izrađen tako da lako savladava čak i najzahtevnije fotografske situacije, SB-5000 je savršen za profesionalne fotografe koji žele fleksibilnost kreiranja složenih podešavanja na fotoaparatu i van njega. Bežična radio kontrola otklanja potrebu za direktnom linijom optičke vidljivosti između gospodara i sluge i povećava pouzdanost fotografisanja pri jakoj svetlosti. Nikonov novi ugrađeni rashladni sistem omogućava brzo pravljenje više od 100 uzastopnih snimaka pri punoj snazi blica. Ovaj novi Speedlight, sa lakom, kompaktnom izradom i jednostavnim kontrolama, pruža neprikosnovene performanse blica na terenu i u studiju.

Kontrola u zahtevnim situacijama

Brz i pouzdan, SB-5000 omogućava fotografima da bolje odgovore na raznovrsnije izazove osvetljenja. SB-5000 može da se kontroliše radijski kao deo podešavanja naprednog bežičnog osvetljavanja ili tradicionalno pomoću optičkih signala linije optičke vidljivosti, što znači da stari Speedlight blicevi i dalje mogu da se koriste za postavke više bliceva. Objedinjena kontrola blica omogućava kontrolu blica SB-5000 preko menija fotoaparata ili računara sa programom Camera Control Pro 2 kada je jedinica montirana na telo fotoaparata. Osim toga, novi rashladni sistem omogućava ovom kompaktnom blicu da snimi 120 snimaka u intervalima od 5 sekundi ili 84 snimka u intervalima od 3 sekunde bez pregrevanja. Toplotna zaštita nikada nije bila bolja.

Dodatne funkcije

• Ključne specifikacije: SB-5000 pruža vodeći broj od 34,5, širok opseg zumiranja FX formata od 24–200 mm (14 mm sa ugrađenim širokougaonim panelom) i tri šablona osvetljavanja.
• Kompaktna izrada, jednostavna kontrola: kompaktno telo blica je teško samo 420 g. Jednostavan kontrolni displej omogućava veliki prikaz informacija sa kojeg se lako čita. Glava blica se naginje do ugla od 7° nadole ili nagore do 90° i rotira se horizontalno za 180° nalevo i nadesno.
• Dodatna oprema: ugrađeni širokougaoni panel i kartica sa funkcijom iskakanja, kao i isporučena kapa za difuzno snimanje, u kombinaciji sa Nikonovim opcionalnim filterima u boji dodatno proširuju vaše kreativne opcije.

Zurab Kiknadze, menadžer proizvoda za objektive, dodatnu opremu i softver u kompaniji Nikon Europe, izjavio je:
„Nikon je uvek bio predvodnik u oblasti fotografskog kreativnog osvetljenja i neprekidno se dokazuje u pogledu pouzdanosti, svestranosti i sveukupne integracije sistema. Zahvaljujući radio kontroli, novi SB-5000 će pružati vrhunske performanse čak i kada se suočavate sa uobičajenim problemima, poput prepreka na linijama optičke vidljivosti i jake svetlosti. Takođe, zahvaljujući novom rashladnom sistemu koji povećava broj uzastopnih okidanja i otklanja nepotrebne isečene delove, performanse blica SB-5000 se odlikuju izuzetnom kontrolom. Ovo je uzbudljiv svestrani blic za profesionalne fotografe koji zahtevaju visoke performanse u svakom trenutku.“

* SB-5000 je prvi kompaktan blic sa štipaljkom na svetu koji ima ugrađeni rashladni sistem, počev od 1. decembra 2015.