05-01-2016

Sa novom tehnologijom povezivanja SnapBridge Nikon postavlja fotoaparat u središte ekosistema ličnih uređaja

Zahvaljujući inovativnoj Bluetooth® vezi smanjene potrošnje, SnapBridge omogućava stalno, besprekorno deljenje

Amsterdam, Holandija, 5. januar 2016.: Korporacija Nikon s ponosom predstavlja tehnologiju SnapBridge preko Bluetooth veze smanjene potrošnje energije – revolucionarnu inovaciju koja pruža stalnu bežičnu vezu sa pametnim uređajima. Nikon je ovaj napredni softver predstavio u okviru sajma CES® 2016 kao deo svog plana inovacija.

Gradeći na Nikonovom nasleđu u pomeranju granica inovativnosti u oblasti fotografisanja, ovaj potez još jednom podiže standarde jer omogućuje povezivanja putem Bluetooth veze tehnologije SnapBridge energetski efikasno i bez prekida, a fotografima pruža obilje praktičnih, povezanih usluga.

Ova tehnologija ukazuje na Nikonov fokus na povećanju inovacija u oblasti softvera, postavljajući fotoaparat kao deo ekosistema ličnih uređaja. Počevši od 2016. godine pa nadalje, SnapBridge će predstavljati standardnu funkciju gotovo svakog Nikon fotoaparata.

„Slike u velikoj meri predstavljaju središte komunikacije, pa bi tako trebao i fotoaparat. Naša inovativna tehnologija SnapBridge povezuje Nikon fotoaparate sa ličnim uređajima radi stalne komunikacije. To je ono što u stvari znači stvoriti univerzalni jezik fotografije.”, rekao je Tadaši Nakajama, potpredsednik korporacije Nikon, rukovodilac Sektora za marketing, Poslovna jedinica za fotografiju, korporacija Nikon.

SnapBridge putem Bluetooth veze smanjene potrošnje energije omogućava kontinuirani i direktni prenos slika sa fotoaparata na pametni uređaj, onako kako se one snemaju u realnom vremenu, pretvarajući tako fotografisanje u društveno iskustvo deljenja. To se postiže automatski, bez potrebe za aktiviranjem prenosa slika iz fotoaparata, uz malu potrošnju energije na oba uređaja. Korisnici mogu da nastave da uživaju u mogućnostima povezivanja na mobilni internet u toku prenosa slika, što im omogućava da provere e-poštu ili pristupe društvenim medijima dok sinhronizuju svoje fotografije.

Uparivanje Nikon fotoaparata i pametnih uređaja počinje u aplikaciji SnapBridge koja je dostupna za operativne sisteme iOS i Android TM u prodavnicama Apple AppStoreSM i GooglePlayTM*.
*Aplikacija će biti dostupna za preuzimanje direktno sa kineske Nikonove veb-stranice.

Osnovne karakteristike aplikacije SnapBridge

- Jednostavna, intuitivna postavka uparivanja sa pametnim uređajima
Nikon modeli sa integrisanom tehnologijom SnapBridge mogu biti stalno povezani sa pametnim uređajem* nakon što je instalirana mobilna aplikacija. Radi pogodnosti, vezu je potrebno podesiti samo jednom za razliku od prethodnih aplikacija za prenos putem Wi-Fi® mreže koje su zahtevale ponovno podešavanje svaki put kada je korisnik povezivao svoj uređaj. Podešavanje SSID-a i lozinke koje je najčešće neophodno prilikom prvobitnog povezivanja više nije potrebno. Moguće je povezati do maksimalno pet pametnih uređaja sa fotoaparatom.
*Kompatibilni iPhone® i/ili iPad® ili pametni uređaji koje pokreće operativni sistem AndroidTM.

- Automatska sinhronizacija informacija o lokaciji i vremenu
Aplikacija SnapBridge preuzima informacije o lokaciji i vremenu sa korisnikovog pametnog uređaja i automatski sinhronizuje fotoaparat sa tim informacijama, eliminišući tako potrebu za ručnim podešavanjem informacija o datumu i lokaciji fotoaparata prilikom putovanja u inostranstvo. Korisnici mogu početi sa fotografisanjem odmah po dolasku na lokaciju bez brige o netačnim postavkama lokacije i vremena koje će se odraziti na podatke o slici.

- Prenos slika bez prekida, čak i tokom fotografisanja
Fotografi imaju mogućnost da u meniju fotoaparata odaberu opciju automatskog prenosa slika u toku fotografisanja ili nakon fotografisanja. Fotoaparat intuitivno menja vezu sa Bluetooth veze smanjene potrošnje energije na Bluetooth vezu kako bi se podaci preneli čak i kada je fotoaparat isključen. Slike se prebacuju na pametne uređaju kao 2-MP slike (Full HD) u JPEG formatu. Originalne slike u JPEG formatu takođe mogu da se prenose.

- Ugrađivanje zaštitnih informacija
Pomoću aplikacije SnapBridge u sliku je moguće na jednostavan način ugraditi zaštitne informacije. Korisnici mogu da izaberu do dva tipa informacija, od informacija o autorskom pravu i informacija o slici, do dodatnih tekstova i logotipa, koje žele da umetnu u sliku radi zaštite ličnih slika i njihove identifikacije.

- Funkcije daljinske kontrole u toku fotografisanja
Funkcija daljinskog fotografisanja* aplikacije SnapBridge korisnicima omogućava da izgled slika kroz objektiv provere na ekranu pametnog uređaja u realnom vremenu pre okidanja zatvarača putem aplikacije. Osim toga, putem pametnog telefona je moguće upravljati i kontrolom zuma i samookidačem fotoaparata, što nudi brojne mogućnosti i veću slobodu prilikom fotografisanja.
*Daljinsko fotografisanje je moguće samo kod fotoaparata koji imaju instaliran Wi-Fi.

- Deljenje na društvenim medijima ili lokaciji NIKON IMAGE SPACE bez prekida
SnapBridge podržava deljenje bez prekida na aplikacijama društvenih medija. Pomoću registrovanog Nikon ID-a, Nikon korisnici dobijaju neograničeno skladištenje 2-MP slika na mrežnoj lokaciji NIKON IMAGE SPACE. Slike koje su prenete na pametne uređaje u 2-MP formatu mogu da se konfigurišu tako da se automatski otpreme iz aplikacije SnapBridge na određeni nalog lokacije NIKON IMAGE SPACE.