06-07-2017

Objavljeni su pobednici takmičenja Nikon Photo Contest 2016–2017.

Amsterdam, Holandija, 6. jul 2017: Nikon sa zadovoljstvom objavljuje imena pobednika takmičenja Nikon Photo Contest 2016–2017. Nikon Photo Contest se održava od 1969. i jedno je od najznačajnijih međunarodnih takmičenja u oblasti fotografije. Ove godine je uvedena posebna nagrada „100th Anniversary Award“ (Nagrada povodom 100. godišnjice) sa temom „Celebration“ (Proslava) da bismo proslavili 100. rođendan kompanije Nikon.

Učestvovalo je ukupno 21.511 fotografa iz 170 zemalja i regiona sa 76.356 radova, što je nov rekord ovog takmičenja po broju zemalja i regiona iz kojih smo dobili takmičarske fotografije.

Pobednici takmičenja Nikon Photo Contest 2016–2017.

Nikon 100th Anniversary Prize (Nagrada povodom 100. godišnjice kompanije Nikon): Greeting to the Sun (Pozdrav Suncu)

Anamarija Bruni (Italija)

Glavna nagrada: 休 (Vreme odmora)

Juanjuan Tian (Kina)

Award for the Most Popular Entry (Nagrada za najpopularniju takmičarsku fotografiju): Disappearing fishing method by Moken (Mokenski način pecanja koji nestaje)

Dort Verner (SAD)

Žiri je sačinjavao međunarodni panel stručnjaka iz različitih oblasti, predvođen svetski poznatim grafičkim dizajnerom i umetničkim direktorom Nevilom Brodijem, koji je zaključio: „Fotografije učesnika prikazuju veoma različite teme i interesovanja: neke su bile vesele i rečite, ali velika većina je bila politički motivisana ili je nudila filozofski komentar o svetu. Sami pobednički radovi odražavaju ravnotežu između umetničke vizije i sposobnosti pričanja priče. Opšte brige i problemi snimljeni su i izraženi na jednostavan i realističan način – pomoću slika koje nam pomažu da bolje spoznamo sami sebe, istovremeno nas izlažući većim istinama sveta čiji smo deo.“

Pored toga što su izabrali dobitnika nagrade „Nikon 100th Anniversary Prize“ (nagrada povodom 100. godišnjice kompanije Nikon) i dobitnika nagrade Grand Prize (glavna nagrada) iz druge dve kategorije, članovi žirija su dodelili i prvu, drugu i treću nagradu za svaku kategoriju i format (samostalna fotografija/foto-priča/video). Izabran je i dobitnik nagrade Award for the Most Popular Entry (nagrada za najpopularniju fotografiju), i to na osnovu glasova samih učesnika takmičenja.

Sve pobedničke fotografije i detalje možete pronaći na veb lokaciji takmičenja Nikon Photo Contest 2016–2017.