19-05-2022

KOMPANIJA NIKON TRIJUMFUJE NA DODELI NAGRADA TIPA WORLD AWARDS 2022 SA TRI OSVOJENE NAGRADE

Amsterdam, Holandija, 19. maj 2022.: Kompanija Nikon danas sa ponosom saopštava da je osvojila tri nagrade u različitim kategorijama na dodeli nagrada 2022 TIPA World Awards. Nikon Z fc je osvojio nagradu „Best APS-C Camera“ (Najbolji APS-C fotoaparat), dok je Nikon Z 9 osvojio nagradu „Best Full Frame Professional Camera“ (Najbolji profesionalni fotoaparat punog formata). U kategorijama objektiva, NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S je osvojio nagradu „Best Full Frame Prime Telephoto lens“ (Najbolji telefoto objektiv sa fiksnom žižnom daljinom punog formata). Te tri nagrade u različitim kategorijama odaju priznanje sposobnosti kompanije Nikon da se prilagođava i razvija vodeće proizvode u industriji za sve fotografe – od amatera do profesionalaca.

Žiri TIPA udruženja je pohvalio Z fc za to što kombinuje inovativnu tehnologiju sa klasičnim dizajnom, koji odražava nasleđe kompanije Nikon. Osim toga, žiri je bio oduševljen uklanjanjem mehaničkog zatvarača radi povećanja brzine modela Z 9. Objektiv NIKKOR Z 400mm f/2.8 TV VR S je postigao uspeh zahvaljujući impresivnim funkcijama, kao što su ugrađeni telekonverter od 1,4x i smanjenje vibracije, koje ga čine idealnim objektivom za sve vrste fotografija.

Osvojene nagrade TIPA World Award su dodatak u impresivnoj kolekciji nagrada koje je kompanija Nikon dobila za vodeći fotoaparat bez ogledala, Z 9, uključujući nagradu „Best Camera“ (Najbolji fotoaparat) koju dodeljuje grupa Red Dot, „DPReview Gold Award“ (Zlatno priznanje časopisa DPReview) i „Product Award“ (Nagrada za proizvod) na takmičenju iF DESIGN AWARD. Ova priznanja ističu neverovatnu brzinu obrade fotoaparata, tehnologije zasnovane na veštačkoj inteligenciji i ergonomski dizajn.Komentari udruženja TIPA o modelu kompanije Nikon Z fc, koji je osvojio nagradu „Best APS-C Camera“

Pogledajte kombinaciju klasičnog dizajna i kontrola sa modernom tehnologijom i shvatićete u čemu je draž fotoaparata Z fc. Dizajn pokreće razgovore, pogotovo među fotografima-znalcima koji se dive retro izgledu, premda je tehnologija moderna i ogleda se u CMOS senzoru od 20,9 MP, procesoru slike EXPEED 6 koji može da pruži statične slike pri brzini od 11 fps i UHD filmove od 4K pri 30p, kao i nativnu ISO opciju od 51.200. Model Z fc je kao stvoren za moderno strimovanje uživo i vlogove, sa potpuno pokretnim LCD ekranom osetljivim na dodir, opcijama za povezivanje i deljenje, kompatibilnošću sa spoljnim mikrofonima i velikim LCD ekranom od 3” koji je delimično pokretan. Jedan od faktora koje je žiri TIPA udruženja izuzetno dobro prihvatio je to što mlađi korisnici, čiji su roditelji (ili bake i deke!) fotografisali SLR fotoaparatima kompanije Nikon, mogu da montiraju objektive starije serije F pomoću FTZ bajonet adaptera, što fotografiju čini porodičnim nasleđem.

Komentari TIPA udruženja o modelu kompanije Nikon Z 9, koji je osvojio nagradu „Best Full Frame Professional Camera”

On u sebi objedinjuje instinkte i reflekse profesionalnih fotografa sa alatkama za obradu slike koje model kompanije Nikon Z 9 ima i to je kombinacija koju je teško nadmašiti. On pruža statične slike od 45,7 MP pomoću višedelnog CMOS senzora, pa slike ostaju iste čak i pri isecanju i to ga čini idealnim fotoaparatom za životinjski svet, pejzaže i portrete. Članove TIPA udruženja je najviše zainteresovala promena dizajna koja se ogleda u uklanjanju mehaničkog zatvarača, što ovaj fotoaparat čini izuzetno brzim, pa je fotografisanje u formatu JPEG moguće pri brzini do 30 fps, a u formatu RAW do 20 fps. Uz to, bafer omogućava da jednim rafalom napravite do neverovatnih 1000 slika u RAW formatu. Veliki niz rezolucija i broja slika u sekundi, uključujući film od 8K/30p za nešto više od dva sata kontinualnog fotografisanja, što ga čini i održivim fotoaparatom za snimanje filmova. Brojna ažuriranja firmvera, kao što je ugrađena mogućnost snimanja 12-bitnih RAW formata od 8K/60p, isticaće draž ovog fotoaparata i u budućnosti.

Komentari TIPA udruženja o objektivu NIKKOR Z 400mm F/2.8 TC VR S, koji je osvojio nagradu „Best Full Frame Prime Telephoto Lens“

Kada su članovi TIPA udruženja razmatrali telefoto objektive sa fiksnom žižnom daljinom, namenjene profesionalnim sportskim fotografima, fotografima životinjskog sveta i onima koji žele da iskoriste prednosti svetlosno jakog telefoto objektiva sa smanjenjem vibracije, NIKKOR Z od 400 mm je bio jasan izbor. Pogotovo ako se uzme u obzir bonus koji predstavlja ugrađeni telekonverter OD 1,4x za laku i brzu promeni na 560 mm pri f/4. Objektiv ima gumene zaptivke koje ga štite od štetnog uticaja prašine i vlage i ima elemente ED (ekstraniska disperzija), super ED, lagani fluorit i SR element za skoro potpunu eliminaciju hromatskih/komatskih aberacija i oivičenosti bojom, što je važno za rad na terenu. Besprekoran i tih AF omogućava motor sa zvučnim kalemom (VCM) „Silky Swift“, pri čemu je dostupna potpuna manuelna korekcija. NIKKOR Z od 400 mm pruža i impresivnu korekciju VR od 5,5 EV.

Nagrade TIPA World Awards su opšteprihvaćene nagrade kojima se odaje počast vrhunskim kompanijama i proizvodima najvišeg kvaliteta u industriji. One služe i kao važan standard i vodič za potrošače prilikom donošenja odluka o kupovini.

Više informacija potražite na veb-lokaciji TIPA udruženja: www.tipa.com

Osnovne informacije o kompaniji Nikon

Kompanija Nikon je vodeći svetski dobavljač proizvoda i usluga za fotografisanje. Njena inovativna optička tehnologija – od amaterskih i profesionalnih fotoaparata, preko objektiva do dodatne opreme – zasniva se na više od 100 godina iskustva. Brend je poznat u celom svetu po postavljanju novih standarda u oblasti dizajna i performansi, a revolucionarni fotoaparati bez ogledala kompanije Nikon serije Z i NIKKOR Z objektivi predstavljaju novu dimenziju optičkih performansi.

Kompanija Nikon je posvećena inovacijama u oblasti kulture fotografisanja i omogućava nekim od najboljih svetskih vizuelnih umetnika da ostvare svoj kreativni potencijal kroz vizuelno pripovedanje. Njena nagrađivana oprema omogućava fotografima i video snimateljima da ostvare svoju kreativnu viziju na najvišem nivou.

Kao pouzdani vizionarski partner, kompanija ujedinjuje kreatore sadržaja svih vrsta svojom angažovanom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pristupom obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je Nikon School.