20-09-2022

PROŠIRITE VIDIKE UZ NOVI NIKKOR Z 17-28MM f/2.8

Amsterdam, Holandija, 20. septembar 2022.: Kompanija Nikon danas predstavlja svoj najlakši do sada širokougaoni zum objektiv punog formata za fotoaparate bez ogledala: NIKKOR Z 17-28mm f/2.8. Ovaj svetlosno jak ultra širokougaoni zum objektiv je neophodan za putovanja, događaje i kreativno pripovedanje budući da je napravljen tako da omogućava fotografima i snimateljima da prošire svoju kreativnu paletu, a da pri tom nose manje opreme.

NIKKOR Z 17-28mm f/2.8 predstavlja savršen objektiv pomoću kojeg možete sa jedne tačke gledišta da ispričate različite vizuelne priče – od epskih prizora do krupnog plana koji ispunjava kadar. Od pejzaža do gradskih prizora. Od nepreglednog nebeskog prostranstva do uličnih scena. Od arhitekture do enterijera. Opseg žižne daljine od 17–28 mm omogućava fotografima da snime savršene sveobuhvatne širokougaone kadrove pune detalja – ili da se poigravaju sa osećajem razmere i preuveličavaju perspektive. Snimatelji mogu širokim osnovnim snimcima da uvuku gledaoce u scenu ili da prenesu osećaj za prostor pri snimanju u skučenim prostorima.

Dizajniran tako da omogućava pouzdane i kreativne širokougaone fotografije, NIKKOR Z 17-28mm f/2.8 je fotoaparat koji je i svestran i jednostavan za korišćenje. Konstantan otvor blende od f/2,8 je sjajan za fotografisanje pri dostupnom osvetljenju ili za kreativan rad sa brzinama zatvarača – a pri snimanju sa potpuno otvorenom blendom objektiv daje veliko, prelepo zamućenje pozadine. Korisnici koji žele da snimaju dramatične, širokougaone krupne planove moći će da iskoriste prednosti minimalne razdaljine fokusa od samo 0,19 m koja je zaslužna za oštre i jasne rezultate pri fotografisanju sa kratkog rastojanja. Osim toga, široki prsten zuma ovog objektiva omogućava udobno rukovanje i stabilno kadriranje. Nikonov brzi AF brzo fokusira subjekte, bilo da su u prednjem ili zadnjem planu.

Zurab Kiknedz (Zurab Kiknadze), menadžer proizvoda u kompaniji Nikon Europe, izjavio je: „Ako putujete, snimate događaje ili jednostavno volite da pričate priče, uz NIKKOR Z 17-28mm f/2.8 lako možete da kreirate zanimljive kompozicije i dramatične perspektive. Ovaj ultraširokougaoni zum objektiv je napravljen tako da nikad ne poželite da ga skinete sa fotoaparata i da vam uvek bude pri ruci kada ste u potrazi za novim inspiracijama ili se vraćate na poznata mesta da biste ih snimili iz smelih novih uglova.“

Pregled ključnih karakteristika: NIKKOR Z 17-28mm f/2.8

Lagani ultraširokougaoni zum objektiv od 17–28 mm: vrhunska oštrina i manje distorzije – čak i pri fotografisanju na ultraširokom kraju opsega zumiranja od 17 mm.
Kratka minimalna razdaljina fokusa: minimalna razdaljina fokusa od samo 0,19 m je zaslužna za oštre i jasne rezultate kada fotografišete sa male razdaljine u odnosu na subjekat.
Širok, konstantan otvor blende od f/2,8: zadržava ujednačenu ekspoziciju u celom opsegu zuma. Sjajan je za fotografisanje pri dostupnom osvetljenju ili za kreativan rad sa brzinama zatvarača i dubinskom oštrinom.
Veliko, prelepo zamućenje pozadine: veliki Z bajonet i zaobljeni otvor blende od f/2,8, sa 9 lamelica pružaju velike, meke sfere zamućenja, koje je dodatno naglašeno pri fotografisanju sa malih rastojanja.
Odličan i za snimanje filmova: segmenti filma neće biti uništeni zvucima fokusiranja. Neželjena promena žižne daljine pri fokusiranju je drastično smanjena, pa korisnici mogu neometano da pomeraju fokus, a zadrže kadar.
Pouzdano fokusiranje: AF je brz, ravnomeran, tih i precizan.
Jednostavno rukovanje: prilagodljivi, bešumni kontrolni prsten i široki prsten zuma kojim se lako rukuje kada držite oko na tražilu.
Spreman za putovanja: ovaj objektiv je lagan – težak samo 450 g (približno) – i zaptiven radi zaštite od prašine i kapljica vode.¹

¹ Za ovaj objektiv se ne garantuje da je otporan na prašinu i kapanje vode u svim situacijama i u svim uslovima.

Osnovne informacije o kompaniji Nikon

Kompanija Nikon je vodeći svetski dobavljač proizvoda i usluga za fotografisanje. Njena inovativna optička tehnologija – od amaterskih i profesionalnih fotoaparata, preko objektiva do dodatne opreme i sportske i rekreativne optike – zasniva se na više od 100 godina iskustva. Brend je poznat u celom svetu po postavljanju novih standarda u oblasti dizajna i performansi, a revolucionarni fotoaparati bez ogledala kompanije Nikon serije Z i NIKKOR Z objektivi predstavljaju novu dimenziju optičkih performansi.

Kompanija Nikon je posvećena inovacijama u oblasti kulture fotografisanja i omogućava nekim od najboljih svetskih vizuelnih umetnika da ostvare svoj kreativni potencijal kroz vizuelno pripovedanje. Njena nagrađivana fotografska oprema omogućava fotografima i video snimateljima da ostvare svoju kreativnu viziju na najvišem nivou. Njena nagrađivana sportska i rekreativna optika nam približava svet bilo da je reč o posmatranju ptica i zvezda, snimanju pozorišnih scena, golfa ili putopisnih fotografija i filmova.

Kao pouzdani vizionarski partner, kompanija Nikon ujedinjuje kreatore sadržaja svih vrsta svojom angažovanom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pristupom obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je Nikon School.