18-10-2022

KOMPANIJA NIKON ĆE IZLOŽITI NOVU TEHNOLOGIJU Z 9 NA KONFERENCIJI „ADOBE MAX 2022“

Amsterdam, Holandija, 18. oktobar 2022.: Kompanija Nikon sa zadovoljstvom najavljuje izložbu svog fotoaparata Z 9¹ kako bi istakla novu bezbednosnu funkciju na kojoj se radi u saradnji sa Inicijativom Content Authenticity Initiative (CAI) kako bi se sprečili sve češće dezinformacije, plagiranje i kršenje autorskih prava.

CAI je zajednica koja predvodi globalne napore za promovisanje usvajanja bezbednog porekla i podataka o autorstvu kako bi se sprečilo povećanje količine dezinformacija.

Model Z 9 će biti izložen na ovogodišnjoj konferenciji „Adobe MAX 2022 Creativity Conference“ u Los Anđelesu.

Kompanija Nikon veruje u zaštitu dela pojedinaca i kompanija i to ne samo u grafičkoj industriji, već i šire. Ovakav razvoj događaja počinje nakon značajnog trenutka u oktobru 2021. godine, kada je kompanija Nikon bila prvi proizvođač fotoaparata koji je postao član CAI i C2PA (Coalition for Content Provenance and Authenticity), kako bi se zaštitila prava autora sadržaja i korisnika pomoću digitalnog porekla i autorstva.

Kompanija Nikon radi na razvoju funkcije koja podržava potvrdu autentičnosti slika tako što prilaže informacije koje sadrže i njihove izvore i porekla. Slike se štite od zloupotrebe lakšom detekcijom falsifikata slika i neovlašćene upotrebe, ali i proverom činjenica.

Kompanija Nikon će i dalje nastojati da reši te probleme daljim razvojem funkcije za utvrđivanje porekla slika. Pored toga, kompanija Nikon će nastojati da doprinese daljem razvoju kulture fotografisanja i snimanja gradeći društvo u kom autori, izdavači i mediji mogu da obavljaju svoje kreativne i poslovne aktivnosti bez brige.

¹ Cilj izložbe kompanije Nikon je da najavi trenutni razvoj funkcije za utvrđivanje porekla slike. To što se za izložbu koristi model kompanije Nikon Z 9 ne znači da će taj određeni model u budućnosti imati tu funkciju niti to treba tako tumačiti.

Osnovne informacije o zajednici CAI

Content Authenticity Initiative je zajednica kreatora, tehnologa, novinara i aktivista koja predvodi globalne napore za promovisanje usvajanja bezbednog porekla i podataka o autorstvu kako bi se sprečilo povećanje količine dezinformacija. Više informacija potražite na adresi contentauthenticity.org/.

Osnovne informacije o C2PA

Coalition for Content Provenance and Authenticity je otvorena agencija za tehničke standarde i projekat organizacije Joint Development Foundation. Ona nastoji da spreči širenje dezinformacija na mreži razvojem tehničkih standarda za sertifikaciju izvora i porekla digitalnog sadržaja. Više informacija potražite na adresi c2pa.org/

Osnovne informacije o kompaniji Adobe

Kompanija Adobe menja svet pružajući digitalna iskustva. Da biste pronašli više informacija, posetite lokaciju http://www.adobe.com

Osnovne informacije o kompaniji Nikon

Kompanija Nikon je vodeći svetski dobavljač proizvoda i usluga za fotografisanje. Njena inovativna optička tehnologija – od amaterskih i profesionalnih fotoaparata, preko objektiva do dodatne opreme i sportske i rekreativne optike – zasniva se na više od 100 godina iskustva. Brend je poznat u celom svetu po postavljanju novih standarda u oblasti dizajna i performansi, a revolucionarni fotoaparati bez ogledala kompanije Nikon serije Z i NIKKOR Z objektivi predstavljaju novu dimenziju optičkih performansi.

Kompanija Nikon je posvećena inovacijama u oblasti kulture fotografisanja i omogućava nekim od najboljih svetskih vizuelnih umetnika da ostvare svoj kreativni potencijal kroz vizuelno pripovedanje. Njena nagrađivana fotografska oprema omogućava fotografima i video snimateljima da ostvare svoju kreativnu viziju na najvišem nivou. Njena nagrađivana sportska i rekreativna optika nam približava svet bilo da je reč o posmatranju ptica i zvezda, snimanju pozorišnih scena, golfa ili putopisnih fotografija i filmova.

Kao pouzdani vizionarski partner, kompanija Nikon ujedinjuje kreatore sadržaja svih vrsta svojom angažovanom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pristupom obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je Nikon School.