11-08-2022

Nikon, CIWEM, WaterBear i ARUP najavljuju žiri za nagradu Environmental Photographer of the Year 2022

Amsterdam, Holandija, 11. avgust 2022. godine: Kompanija Nikon, u saradnji sa dobrotvornom organizacijom koja se bavi upravljanjem vodama i životnom sredinom CIWEM, besplatnom platformom za strimovanje WaterBear koja je posvećena očuvanju budućnosti naše planete i kompanijom ARUP koja pruža stručne usluge za održivi razvoj, sa zadovoljstvom predstavlja žiri za ovogodišnje takmičenje za nagradu Environmental Photographer Of The Year 2022. Žiri se sastoji od impresivnog broja stručnjaka iz oblasti fotografije, klimatske pravde i aktivizma za zaštitu životne sredine.

Žiri je izabran pažljjivo kako bi se obezbedila raznolika komisija nagrađivanih članova koji će zajedno pregledati popslate radove i izabrati dobitničke slike. Žiri čine: Dejzi Gilardini (Daisy Gilardini), švajcarska fotografkinja koja se fokusira na očuvanje biljnog, životinjskog sveta i životne sredine; izraelski fotograf životinjskog sveta i aktivista Roje Galic (Roie Galitz); egipatska dokumentarna fotografkinja i vizuelna pripovedačica Rehab Eldalil; brazilski foto-reporter Viktor Morijama (Victor Moriyama) i Vasera Njagi (Wacera Njagi) iz Kenije koji se bave obradom fotografije.

Nagrada Environmental Photographer Of The Year 2022 se sada dodeljuje već 15. godinu i prikazuje neke od najinspirativnijih fotografija životne sredine na svetu. Godišnje takmičenje pruža mogućnost da se podigne nivo svesti o problemima u vezi sa životnom sredinom koji ugrožavaju opsatank planete.

Predstavljamo ovogodišnje, nagrađivane članove žirija:

  ● Dejzi Gilardini, fotografkinja: Dejzi je fotografkinja koja se fokusira na očuvanje biljnog, životinjskog sveta i životne sredine i koja se specijalizovala za polarne oblasti. Posebno se bavi životinjskim svetom Antarktika i medvedima Severne Amerike. Dejzine slike su objavljivane žirom sveta u vodećim časopisima kao što su „National Geographic“, „BBC Wildlife“, „Canadian Geographic“, „Nature’s Best“, „Outdoor Photography“ i mnogi drugi. Njene slike su koristile i poznate nevladine organizacije kao što su Greenpeace i World Wildlife Fund između ostalih. Od 2018. godine ona je fotografkinja časopisa „Canadian Geographic“ i nominovana je za ambasadora za Antarktik organizacije Greenpeace, kao i za ambasadora kompanije Nikon Europe.
  ● Roje Galic, fotograf: Roje je svetski priznat fotograf životinjskog sveta, diplomata za pitanja životne sredine, preduzetnik i javni govornik. Njegova strast su prirodna prostranstva, fotografisanje ugroženih životinjskih vrsta i staništa i sve to je učinilo da bude svesniji sve jačeg lošeg uticaja koji čovek ima na prirodu. Roje je ambasador kompanije Nikon Europe i organizacije Greenpeace, bio je govornik na tri TED konferencije i glavni je govornik na mnogim događajima širom sveta. Kao preduzetnik, Roje je odnovao nekoliko kompanija u čijim su osnovama ljubav prema fotografiji, stvaralaštvu i neverovatnom svetu u kom živimo, uključujući i školu fotografije sa preko 30.000 diplomaca, kao i agenciju za ptovanja za ljubitelje fotografije sa desetinom ekspedicija godišnje.
  ● Rehab Eldalil, fotografkinja: Rehab je nagrađivana dokumentarna fotoigrafkinja i vizuelna pripovedačica sa prebivalištem u Kairu. U fokusu njenih radova je široka tema identiteta istražena kroz učešće u kreativnim praksama. Njen dugoročni projekat „The Longing Of The Stranger Whose Path Has Been Broken“ (Čežnja stranca čiji put je prekinut) je bio u užem izboru za stipendiju PHmuseum Women Grant za 2021. godinu, nagrade 6Mois Photojournalism za 2021. godinu, Philip Jones za 2021. godinu, Marylin Stafford za 2021. godinu i stipendiju Catchlight za 2020. godinu. Nedavno, Rehab je osvojila nagradu FotoEvidence W Award za 2022. godinu koja joj omogućava da projekat objavi u vidu knjige, te nagrade World Press Photo Regional Award za 2022. godinu i Premi Mediterrani Albert Camus takđe za 2022. godinu.
  ● Viktor Morijama, foto-reporter: Viktor je brazilski foto-reporter sa prebivalištem u Sao Paolu koji radi u Južnoj Americi i amazonskim kišnim šumama. Njegov rad dokumentuje nasilne procese kojih je u Brazilu mnogo u društvenim odnosima i odnosu prema životnoj sredini. Stalne teme uključuju agrarne konflikte, uklanjanje šuma i očuvanje tropskih šuma i njihovih biodiverziteta, genocid autohtonog stanovništva i ubrzanje klimatskih promena. Zabrinut zbog manjka detaljnih izveštaja o sukobima u Amazoniji, Viktor je 2019. godine pokrenuo projekat @historiasamazonicas, zajednicu latino-američkih fotografa koji nastoje da dokumentuju moderne procese koji se odvijaju u Amazoniji i definišu sadašnjost. Njegova ideja je da proširi znanje širom sveta i podstakne globalno društvo da se pozabavi problemima u najvećoj tropskoj šumi na svetu. Viktor je stalni saradnik časopisa The New York Times i pokriva Amazoniju i Latinsku Ameriku.
  ● Vasera Njagi, obrada fotografije: Sa prebivalištem u Najrobiju, Vasera se bave obradom fotografije za kolektiv „Everyday Africa“. Njihov rad objedinjuje trenutni dizajn fotografije, umetničku obradu i upravljanje medijskim projektima, pri čemu koriste različite medije za komunikaciju, dizajnerske discipline i tehnike istraživanja. Vasera beleže saradnju sa pripovedačkim timovima organizacija World Press Photo Foundation, Black Women Photographers, Code For Africa, The ICRC i drugih. Vaserino angažovanje u kolektivu „Everyday Africa“ rađa priče koje prenose tačniji prikaz svakodnevnog života u Africi u odnosu na česte prikaze u medijima.

Takmičenje Environmental Photographer Of The Year za 2022. godinu je otvoreno i radove mogu slati i amateri i profesionalni fotografi, a učešće je besplatno za sve uzraste. Učesnici će se takmičiti za novčane nagrade i priznanja u šest kategorija, uključujući glavnu nagradu The Environmental Photographer Of The Year 2022. Kategorije su Environmental Photographer Of The Year, Young Environmental Photographer Of The Year, Vision of the Future, Recovering Nature, Keeping 1.5 Alive i Adapting for Tomorrow. Više informacija o ovogodišnjim kategorijama možete pronaći na lokaciji www.epoty.org/categories-prizes/.

Ove godine je proširena etička komisija koja nastoji da poveća odgovornost i poboljša transparentnost prilikom izbora fotografija. Komisija koja se sastoji od stručnjaka za etička pitanja iz oblasti žurnalistike i fotografije, pružila je povratne informacije i smernice za pravila ovogodišnjeg takmičenja kako bi dala odgovore na pitanja fotografa koja se odnose na saglasnost, dozvole i etički prikaz ljudi i životinjikog sveta. Više informacija o komisiji, koja će pomagati pri pregledu fotografija tokom izbornog procesa za 2022. godinu, možete pronaći na lokaciji www.epoty.org/ethics-panel/.

Da biste saznali nešto više, prijavili se i pronašli sve detalje o nagradama i pravilima takmičenja The Environmental Photographer Of The Year, posetite lokaciju www.epoty.org. Prijave se primaju do 31. avgusta 2022. i pobednici će biti objavljeni krajem novembra.

Osnovne informacije o kompaniji Nikon Europe

Kompanija Nikon je vodeći svetski dobavljač proizvoda i usluga za fotografisanje. Njena inovativna optička tehnologija – od amaterskih i profesionalnih fotoaparata, preko objektiva do dodatne opreme i sportske i rekreativne optike – zasniva se na više od 100 godina iskustva. Brend je poznat u celom svetu po postavljanju novih standarda u oblasti dizajna i performansi, a revolucionarni fotoaparati bez ogledala kompanije Nikon serije Z i NIKKOR Z objektivi predstavljaju novu dimenziju optičkih performansi. Kompanija Nikon je posvećena inovacijama u oblasti kulture fotografisanja i omogućava nekim od najboljih svetskih vizuelnih umetnika da ostvare svoj kreativni potencijal kroz vizuelno pripovedanje. Dodatne informacije o nagrađivanim proizvodima kompanije Nikon naći ćete na adresi www.europe-nikon.com.

Osnovne informacije o organizaciji CIWEM

Registrovana ustanova za upravljanje vodama i životnom sredinom (CIWEM) (Chartered Institution of Water and Environmental Management) je nezavisno stručno telo i registrovana humanitarna organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu koja deluje na međunarodnom nivou sa ciljem poboljšanja prakse upravljanja vodama i životnom sredinom. CIWEM predstavlja zajednicu od 30.000 stručnjaka sa zajedničkom vizijom bezbednog i održivog sveta. Više informacija potražite na adresi www.ciwem.org.

Osnovne informacije o kompaniji WaterBear

WaterBear je inovativna platfora za strimovanje na kojoj se prikazuju nagrađivani dokumentarci, kao i originalni sadržaji koji pokrivaju teme od biodiverziteta, preko zajednica, sprečavanja klimatskih promena, do održive mode. Članovi platforme WaterBear mogu da strimuju filmove u bilo koje vreme, preko bilo kog uređaja, potpuno besplatno, a mogu i da direktno podrže nevladine organizacije širom sveta i doprinesu boljoj budućnosti na našoj krhkoj planeti. Posetite lokaciju www.waterbear.com da biste saznali više informacija o platformi WaterBear i da biste se prijavili.

Osnovne informacije o kompaniji Arup

Kompanija Arup je koelktiv savetnika i stručnjaka koji rade u 140 zemalja i koji su posvećeni održivom razvoju. Osnovana je sa namerom da njeno poslovanje bude humano i izvrsno, te zajedno sa klijentima i partnerima koristi maštu, tehnologiju i strogu disciplinu za menjanje sveta nabolje. Više informacija potražite na adresi www.arup.com.