9/4/2015

Nikon je ostvario veliku pobedu na dodeli TIPA nagrada za 2015. na kojoj su priznanja dobili modeli D810, D5500 i COOLPIX P610

Amsterdam, Holandija, 9. april 2015. godine – Kompanija Nikon je danas objavila da su tri njena proizvoda osvojila priznanja na dodeli TIPA (Technical Image Press Association) nagrada.

TIPA, međunarodna organizacija koju čine predstavnici časopisa koji se bave fotografijom i slikama, dodelila je nagradu „Best Professional DSLR“ (Najbolji profesionalni D-SLR fotoaparat) za Nikon D810, „Best Entry Level DSLR“ (Najbolji početnički D-SLR fotoaparat) za Nikon D5500 i „Best Superzoom Camera“ (Najbolji fotoaparat sa superzumom) za Nikon COOLPIX P610.

Nagrade biraju urednici 27 časopisa za fotografiju iz 16 zemalja širom sveta i one se dodeljuju proizvodima za koje žiri smatra da su najbolji u određenoj kategoriji u pogledu ukupnog kvaliteta, performansi i koristi za određenog krajnjeg korisnika. Konkretnije, prilikom odlučivanja o pobedniku TIPA urednici uzimaju u obzir primenu najsavremenije tehnologije, dizajn i ergonomiju, lakoću korišćenja, kao i odnos cena i performansi.

TIPA Best Professional DSLR: Nikon D810

Nikon D810 je DSLR fotoaparat sa rezolucijom od 36,3 megapiksela sa senzorom FX-formata koji je dizajniran bez optičkog niskopropusnog filtera. Fotoaparat može da snima slike u punoj rezoluciji pri brzini od 5 slika u sekundi sa poboljšanim smanjenjem šuma u opsegu ISO 64-12800, koji može da se proširi na ISO 32-51200, a ima i mogućnost snimanja Full HD video snimaka. Nikonov sistem za prepoznavanje scene sa funkcijom 3D Color Matrix Meter III od 91.000 piksela omogućava dobijanje uravnotežene ekspozicije čak i kada su uslovi osvetljenja zahtevni i to pomoću kombinacije ekspozicije, AF-a, balansa bele i i-TTL kontrole blica. Snimateljima filmova i video zapisa D810 nudi HDMI, ugrađenu funkciju snimanja serije intervala i intervalskog fotografisanja, ugrađeni mikrofon sa izborom opsega frekvencije glasa, stalni servo AF i potpuno manuelnu kontrolu. Fotoaparat ima i dva slota za kartice za istovremeno korišćenje SD i CF memorijskih kartica.

TIPA Best Entry Level DSLR: Nikon D5500

Model D5500 je kompaktni D-SLR fotoaparat DX formata sa CMOS senzorom od 24,2 megapiksela i brzinom snimanja i do 5 slika u sekundi u punoj rezoluciji, kao i mogućnošću snimanja Full HD video snimaka sa izborom četiri različite brzine snimanja, od 24p do 60p. Karakteriše ga Nikonov sistem autofokusa od 39 tačaka koji je vodeći u klasi, a napredno 3D praćenje subjekta zadržava fokus čak i na najmanjim subjektima, bez obzira na to koliko nepredvidivi bili njihovi pokreti. Opseg ISO osetljivosti je između ISO 100-25600 i ovo je prvi Nikon DSLR fotoaparat sa delimično pokretnim LCD ekranom osetljivim na dodir od 8,1 cm. Ergonomski dizajn, duboki rukohvat, lagano i elegantno kućište pružaju izuzetnu udobnost. Pomoću Nikonove aplikacije za bežično povezivanje korisnici mogu bežično da povežu fotoaparat sa kompatibilnim pametnim telefonom ili tabletom bez korišćenja pristupne tačke. Brojni kreativni režimi omogućavaju korisnicima da personalizuju izgled i stil svake slike.

TIPA Best Superzoom Camera: Nikon COOLPIX P610

Pomoću izuzetnog optičkog zuma od 60x i NIKKOR objektiva od ED stakla (24–1440 mm) Nikon P610 omogućava snimanje 7 slika u sekundi (puna rezolucija) i snimanje Full HD video snimaka tokom kojeg se koristi Nikonovo petostepeno optičko smanjenje vibracije sa dvostrukom detekcijom. Fotoaparat ima CMOS senzor slike od 16 megapiksela, elektronsko tražilo i delimično pokretni LCD ekran od 7,5 cm, oba sa rezolucijom od 921.000 tačaka. Funkcije snimanja obuhvataju efekte filtera i specijalne efekte, kao i makro režim i snimanje filma sa serijom intervala. P610 ima ugrađeni GPS i omogućava korisnicima da lako šalju slike na kompatibilne pametne telefone ili tablete preko ugrađene funkcije za povezivanje pomoću Wi-Fi mreže i NFC tehnologije. Njegovo zum dugme koje se brzo vraća olakšava ponovo snimanje subjekta koji je privremeno izašao iz kadra, a možete i da udvostručite opseg objektiva na 120x pomoću Nikonove funkcije digitalnog zumiranja Dynamic Fine Zoom.