30-05-2018

Otkrivamo trendove u fotografiji venčanja za 2018. godinu

Nikon objavljuje Lookbook za fotografiju venčanja u kom najpopularniji fotografi i uticajne osobe širom Evrope predviđaju trendove

Amsterdam, Holandija 30. maj 2018.: Nakon uspostavljanja Nikon evropskog kolektiva za venčanja 2017. godine, kompanija Nikon otkriva prvi Lookbook fotografije venčanja – ilustrativni vodič za aktuelne i nove trendove, onako kako ih vidi skup najpopularnijih fotografa i uticajnih osoba, po izboru kompanije Nikon, širom Evrope.

Inspirisan portfolijima i godinama iskustva učesnika, Kolektiv je predvideo tri nova trenda u fotografiji venčanja za 2018. godinu, za koje se veruje da će u narednim godinama biti sveprisutniji. Iako će fotografije snimljene tokom „zlatnog sata“ (u sumrak ili zoru) i one snimljene kao editorijal ostati neprevaziđene, Kolektiv predviđa tri glavna trenda koja će se nametnuti tokom ove sezone i nakon toga.

„Modni stil“, fotograf Ros Harvi, fotoaparat D750 i objektiv AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

„Jednostavnost“, fotograf Nadia Meli, fotoaparat D750 i objektiv AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Modni stil

Inspirisan modernim modnim editorijalima i venčanicama krojenim po meri, Kolektiv predviđa da će sve više parova želeti fotografije koje ostavljaju jak utisak. Mlade žele fotografije koje su jedinstvene, baš kao i njihova venčanica i to za rezultat ima napuštanje tradicionalne i nameštene fotografije koja je bila popularna prethodnih godina.

Jednostavnost

Zbog fokusiranja na previše detalja i prekomerne upotrebe rekvizita za venčanje, pojedini stilovi fotografije venčanja su postali previše kitnjasti i stoga Kolektiv očekuje potpuni „reset“ trendova. Kolektiv predviđa da će u 2018. godini sve više parova želeti da se vrati korak unazad do bezvremenih fotografija koje naglašavaju i otelotvoruju jednostavnost, čistotu i umerenost.

Samo profesionalna fotografija

U doba u kom su se društvene mreže uvukle u našu svakodnevnicu, Kolektiv predviđa da će parovi početi da zahtevaju od gostiju da ne fotografišu i ne dele te fotografije tokom ceremonije venčanja. To povlači veću potrebu za profesionalnom fotografijom venčanja, što će fotografu pomoći da lakše snimi svaki trenutak i svaku emociju i da dobije prirodnije fotografije, jer će gosti biti potpuno fokusirani na sam čin.

„Samo profesionalna fotografija“, fotograf Kloe Lapejsoni, fotoaparat D750 i objektiv AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED

„Jednostavnost“, fotografi Simona Smrčkova i Kamil Saliba, fotoaparat D750 i objektiv AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G

Lookbook Nikon evropskog kolektiva za venčanja sadrži neverovatne slike sa pravih venčanja i sve su snimljene Nikon fotoaparatima sa NIKKOR objektivima. Pored budućih trendova, Kolektiv je podelio i omiljene klasične i aktuelne trendove koje koriste klijenti, uključujući „kreativnu upotrebu blica“, „kontra svetlo“ i „reportažni stil“.

Pored slika, mogu se naći i praktični saveti, za početnike i profesionalne fotografe venčanja, o oživljavanju određenih stilova slika.

Govoreći o svom učešću u stvaranju Lookbooka Nikon evropskog kolektiva za venčanja, francuska fotografkinja venčanja Kloe Lapejsoni (Chloé Lapeyssonnie) je izjavila: „Tokom proteklih godina sam fotografisala na stotine venčanja i aktivni sam svedok evolucije fotografije venčanja. Nadam se da će trendovi koje smo izdvojili zajedno sa kompanijom Nikon inspirisati fotografe da budu kreativni i da osmisle nov način fotografisanja, ali da će ujedno i početnicima pokazati da venčanje može da se fotografiše na bezbroj načina. Zadovoljstvo mi je što sam bila deo projekta u kom su fotografi i druge uticajne osobe koji koriste Nikon proizvode pružili svoje znanje i iskustvo.“

Lookbook je dostupan na mreži i možete ga pronaći na veb-lokaciji kompanije Nikon Europe: Lookbook fotografije venčanja, a više informacija o Nikon evropskom kolektivu za venčanja možete pronaći ovde.

Oprema kompanije Nikon koja je korišćena u Lookbooku:

Tela fotoaparata
• D850
• D750

Objektivi
• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
• AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED
• AF-S NIKKOR 28mm f/1.8G
• AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
• AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED

Blic
• Speedlight SB-700