22-02-2019

Nikon razvija novi firmver za svoje fotoaparate bez ogledala punog formata, Nikon Z 7 i Nikon Z 6

Potrebe korisnika se menjaju, a Nikon nastavlja da im se prilagođava tako što dodaje nove funkcije i poboljšava mogućnosti

Amsterdam, Holandija, 22. februar 2019: Nikon je najavio razvoj novog firmvera za svoje fotoaparate bez ogledala punog formata, Nikon Z 7 i Nikon Z 6. Ovaj firmver će omogućiti nove funkcije, kao što su AF detekcija očiju, RAW video izlaz i podrška za memorijske kartice CFexpress. Osim toga, AF/AE funkcije fotoaparata će biti poboljšane.

Serija Z će nastaviti da prati promene potreba korisnika i nudi iskustva fotografisanja nove generacije koja podstiču njihove kreativne namere.

Sledeće funkcije i mogućnosti će biti ponuđene u novom firmveru:

1. Podrška za AF detekciju očiju za fotografisanje statičnih slika (puštanje u prodaju je planirano u maju 2019)
AF detekcija očiju je idealna za fotografisanje portreta. AF detekcija očiju tokom razvoja će raditi i u režimu fokusa AF-S (Pojedinačni AF) koji je koristan kada se fotografišu osobe koje miruju i u režimu fokusa AF-C (Kontinualni AF), koji je efikasan kod onih koji često menjaju poze. Ova funkcija može da otkrije više pari očiju, a korisnik može da izabere gde će biti usmeren fokus fotoaparata, što pruža veću fleksibilnost kada se fotografiše više osoba.

2. Poboljšane performanse funkcije AF/AE (puštanje u prodaju je planirano u maju 2019)
Praćenje automatske ekspozicije (AE praćenje) će uskoro biti moguće u režimu kontinualne velike brzine (produženo), osim trenutnog AF praćenja. Poboljšane su i AF performanse pri slabom osvetljenju, što omogućava brži autofokus u mračnim ili nedovoljno osvetljenim okruženjima i prilikom fotografisanja statičnih slika i prilikom snimanja filmova.

3. Podrška za RAW video izlaz (datum puštanja u prodaju će biti objavljen)
Biće podržan izlaz 4K UHD i Full HD RAW strimovanja podataka sa fotoaparata. Izlazno strimovanje RAW podataka se može snimiti u kompatibilnom RAW formatu korišćenjem spoljašnjeg rekordera. To će omogućiti korisnicima da koriste bogate 12-bitne boje za postizanje fleksibilne gradacije boja.

4. Podrška za memorijske kartice CFexpress (datum puštanja u prodaju će biti objavljen)
Novi firmver će imati podršku za CFexpress, novi standard memorijskih kartica koji korisnicima pruža bolju bezbednost. One pružaju performanse velike brzine koje omogućavaju efikasniji tok rada. Nakon nadogradnje, korisnici će moći naizmenično da koriste i CFexpress i XQD kartice u fotoaparatima. Osim modela Z 7 i Z 6, u budućnosti će podrška za memorijsku karticu CFexpress biti dodata i za digitalne SLR fotoaparate Nikon D5 (tipa XQD), Nikon D850 i Nikon D500.

XQD je žig korporacije Sony.
CFexpress je žig udruženja CompactFlash Association (CFA).