11-04-2019

Nikon proslavlja osvajanje četiri nagrade koje dodeljuje TIPA World Award 2019 za D3500, Z 6, Z 7 i NIKKOR Z 14-30mm f/4 S

Amsterdam, Holandija, 11. april 2019: Nikon sa radošću objavljuje osvajanje četiri prestižne World Award nagrade za 2019. godinu koje dodeljuje Technical Image Press Association (TIPA). Model Nikon D3500 osvojio je nagradu „Best DSLR Camera“, dok su oba fotoaparata bez ogledala dobila priznanja: Nikon Z 6 je dobio nagradu „Best Full Frame Camera Expert“, a Nikon Z 7 „Best Full Frame Professional Camera“. Nagradu „Best Mirrorless Wide Angle Zoom Lens“ osvojio je objektiv NIKKOR Z 14-30mm f/4 S.

Komentari TIPA o modelu Nikon D3500– osvajaču titule „Best DSLR Camera”

Ovaj kompaktni i lagani DSLR model namenjen je amaterima koji žele da pređu na fotoaparat koji može da koristi sve prednosti širokog asortimana NIKKOR objektiva i pribora da bi zabavu i kreativnost u fotografiji podigli na viši nivo. Njegov CMOS senzor od 24,2 MP omogućava raspon ISO osetljivosti od 100 do 25600, u kontinualnom fotografisanju daje 5 fps, a uz to ima mogućnost video snimanja u Full HD rezoluciji od 1080/60 p. Zahvaljujući Nikon aplikaciji SnapBridge, korisnici lako mogu da dele slike putem pametnog telefona ili povezanog uređaja. Takođe mogu da pritisnu okidač na fotoaparatu iz aplikacije i da pristupe besplatnoj usluzi Nikon Image Space za deljenje i skladištenje zasnovanoj na informatičkom oblaku.

Komentari TIPA o modelu Nikon Z 6 – osvajaču titule „Best Full Frame Camera Expert”

Model Z 6 namenjen je fotografima koji žele izvrsne performanse u uslovima slabijeg osvetljenja i video zapise 4K UHD kvaliteta sa punim iščitavanjem piksela. Pozadinski osvetljen CMOS senzor od 24,5 MP sa pikselima za AF sa detekcijom faze u žižnoj ravni podržava veliki raspon ISO osetljivosti od 100 do 51200 ISO i radi sa najnovijim Nikon programom za obradu slike – EXPEED 6. Fotoaparat ima 273 tačke fokusa, što omogućava veliku pokrivenost od približno 90 procenata oblasti slike, i horizontalno i vertikalno. Opcija uoštravanja srednjeg opsega u meniju Picture Control omogućava korisnicima da uoštravaju ili umekšavaju elemente teksture unutar ekrana, i na fotografijama i u video zapisima.

Komentari TIPA o modelu Nikon Z 7 – osvajaču titule „Best Full Frame Professional Camera”

Model Z 7 bez ogledala i sa visokom rezolucijom može da se pohvali CMOS senzorom FX formata od čak 45,7 MP koji proizvodi velike i zadivljujuće datoteke slika. Podržava opseg ISO osetljivosti od 64 do 25600, pri čemu se ISO može proširiti na raspon od 32 do 102400. EVF nudi pokrivenost od približno 100 procenata uz mogućnost zadavanja brojnih parametara fotografisanja tokom gledanja kroz tražilo. Mogućnosti za video zapise uključuju 4K UHD kvalitet, kao i Full HD snimanje od 120 p, kao i podršku za Active D-Lighting, elektronski VR i diferenciranje fokusa. Podrška za vremensko kodiranje omogućava sinhronizaciju video zapisa i zvuka preko više uređaja. Korišćenje objektiva linije NIKKOR Z S omogućava tiho i bešumno prilagođavanje ekspozicije tokom snimanja video zapisa.

Komentari TIPA o modelu NIKKOR Z 14-30mm f/4 S – osvajaču titule „Best Mirrorless Wide Angle Zoom Lens“

Zahvaljujući dizajnu sa praktično ravnim prednjim sočivom, objektiv u rasponu 14-30 mm omogućava pričvršćivanje filtera (prečnika 82 mm) na navoj prednjeg elementa. Konstrukciju objektiva čini 14 elemenata sa četiri ED elemenata i Nikon slojem nano kristala koji smanjuje odblesak i duh efekat. Osim toga, tu je i koračni motor za mek i tih AF, tražena odlika i u snimanju fotografija, a naročito u snimanju video zapisa. Pored zaštite od prašine i vlage, ovaj objektiv ima i prilagodljiv kontrolni prsten koji može da se koristi za manuelno fokusiranje, kontrolu blende ili korekciju ekspozicije. Ovo je lagan objektiv od svega 485 g.

TIPA, svetski autoritet u oblasti fotografije i grafike, sponzor je nagrada za koje se ocenjuju fotografski i grafički proizvodi izašli između 1. aprila 2018. i 31. marta 2019, a za njih glasaju urednici vodećih časopisa o fotografiji i grafici iz celog sveta.

Za više informacija posetite sajt o nagradama TIPA World Awards www.tipa.com