29-07-2019

POBEDNICI TAKMIČENJA NIKON PHOTO CONTEST 2018–2019

Amsterdam, Holandija, 29. jul 2019.: Nikon Corporation sa zadovoljstvom objavljuje imena pobednika takmičenja Nikon Photo Contest 2018-2019. Prvi put održano 1969. godine, takmičenje Nikon Photo Contest ove godine slavi 50 godina. To je jedno od najvećih takmičenja u fotografiji na svetu i beleži rekordnih 97.369 prijava od 33.000 učesnika iz 170 zemalja i regiona za takmičenje 2018–2019. Prijave su podeljene u tri kategorije: Open (Otvoreno), Next Generation (Nova generacija) i Short Film (Kratki film).

Pobednici takmičenja Nikon Photo Contest 2018–2019

Open Award Gold Prize (Zlatna nagrada u kategoriji Otvoreno): Hope (Nada)
Taib Čaidar (Indonezija)

Next Generation Gold Prize (Zlatna nagrada u kategoriji Nova generacija): Fanghua – (Trenuci iz mlađih dana)
Tu Đinghan (Kina)

Short Film Gold Prize (Zlatna nagrada u kategoriji Kratki film): Exulansis
Sara Kročet (SAD)

Pobednike je izabrao nezavisni međunarodni žiri, na čelu sa svetski priznatim umetničkim direktorom Nevil Brodi (Neville Brody), koji je ponovio ulogu predsedavajućeg člana žirija od prošle godine.

Govoreći od ovogodišnjem takmičenju Nikon Photo Contest, Nevil Brodi je izjavio:

„Ovo takmičenje postavlja mnogo pitanja, uključujući i pitanje: „Kakva će biti uloga fotografije u budućnosti?“. Fotografija menja naše živote. Ona se može naći svuda oko nas, a svet se danas više predstavlja slikama nego rečima. Ona je kao vrsta međunarodnog jezika koji utiče na to kakvi smo kao osobe i kao društvo i njena uloga može biti samo značajnija. Različite slike koje su dobile nagrade, njihovi narativi, veze i iznenađenja, inspirisaće fascinantnu debatu o svetu u kom živimo i načinu na koji taj svet doživljavamo.“

Dobitnici zlatnih, srebrnih i bronzanih nagrada u svim kategorijama su izabrani u skladu sa nizom kriterijuma, uključujući i to da li su odgovorili na temu kategorije, jačinu poruke i nivo kreativnosti. Pored pet zlatnih nagrada, jedno delo je dobilo nagradu Participants’ Choice (Izbor učesnika), a dodeljena je i još jedna posebna nagrada povodom 50 godina takmičenja Nikon Photo Contest. Ukupno je dodeljeno 47 nagrada.

Ime pobednika glavne nagrade (Grand Prize) će biti objavljeno na zvaničnoj ceremoniji dodele nagrada, u Tokiju, 23. avgusta 2019.

Sve pobedničke fotografije i video zapise možete videti na veb lokaciji takmičenja Nikon Photo Contest 2018–2019 zajedno sa detaljima za prijavu.

Takmičenje Nikon Photo Contest za cilj ima bogaćenje kulture fotografije za profesionalce i amatere. Od prvog takmičenja održanog 1969. godine, više od 440.000 fotografa širom sveta je poslalo svojih 1.710.000 prijava, što ovo takmičenje čini zaista međunarodnim događajem.