30-09-2019

KOMPANIJA NIKON JE PONOSNI SPONZOR NAGRADE MARILYN STAFFORD FOTOREPORTAGE AWARD

Amsterdam, Holandija, 30. septembar 2019.: Kompanija Nikon danas s ponosom objavljuje da je sponzor nagrade Marilyn Stafford FotoReportage Award 2019. Globalno takmičenje, koje je omogućila FotoDocument, osmišljeno je za popularizaciju talentovanih, ženskih fotografa i za isticanje pozitivnog uticaja koji foto-reportaža i dokumentarne fotografije imaju na podizanje svesti o važnim društvenim, ekološkim, ekonomskim i kulturnim problemima o kojima se slabo izveštava.

Merilin Staford (Marylin Stafford) je cenjeni fotograf iz SAD koji živi i radi u Ujedinjenom Kraljevstvu i pokrenula je dodelu nagrade 2017. godine kako bi pomogla da žene fotografi dobiju priznanje koje zaslužuju. Sama Merilin je imala sreću da njena fotografija alžirskih izbeglica u Tunisu krasi naslovnu stranu magazina Observer 1958. godine, čime je skrenula pažnju sveta na tešku situaciju tih ljudi.

Nagrada, koja se sada dodeljuje svake godine, ima vrednost od 2000 funti i omogućava profesionalnom, ženskom fotografu da dovrši dokumentarnu foto-reportažu, ali i obezbeđuje platformu na kojoj ženski fotografi mogu da promovišu svoj rad u oblasti foto-novinarstva u kojoj su muškarci tradicionalno zastupljeniji. Sponzorstvo kompanije Nikon potvrđuje nastojanja te kompanije da neguje ženski talenat u oblasti fotografije.

Osnivač nagrade i pionir u oblasti fotografije, Merilin Staford, je izjavila: „Izuzetno mi je drago što u ovogodišnjoj dodeli nagrade sarađujemo sa kompanijom Nikon. Budući da i sama koristim proizvode kompanije Nikon, njihova pouzdana oprema mi je bila verni pratilac na svim zadacima tokom karijere i upravo ta oprema je meni, ali i mnoštvu drugih fotografa omogućila da obavimo svoj posao. Podrška kompanije Nikon će pomoći u tome da se skrene pažnja na neke od najkritičnijih globalnih problema, ali i na ženske fotografe koji sve svoje napore ulažu u to da svojim fotografijama približe te probleme.“

Rebeka Njuton (Rebecca Newton), menadžer za odnose sa javnošću kompanije Nikon UK, izjavila je:Sa velikim zadovoljstvom sponzorišemo nagradu Marilyn Stafford FotoReportage Award koja omogućava to da talentovani ženski fotografi širom Evrope i ostatka sveta dobiju priznanje koje zaslužuju. Mi pružamo fotografima opremu koja im je neophodna da ispričaju svoje priče. Velika nam je čast da podržimo one koji nastavljaju rad same Merilin Staford kako bi putem slika koje inspirišu pokrenuli globalnu promenu.

Prijavljivanje je dozvoljeno svim ženskim fotografima u svim fazama karijere, svih nacionalnosti, pod uslovom da su dovršile najmanje jednu dokumentarnu foto-reportažu koja oslikava pozitivna rešenja za najveće probleme u svetu, na globalnom ili lokalnom nivou.

Prijavljene radove će pregledati žiri koji se sastoji od stručnjaka iz oblasti, uključujući Merilin Staford i Rebeku Njuton iz kompanije Nikon. Proglašenje pobednika će biti u decembru i pobednik će dobiti sredstva za projekat, a njegov konačan rad će određenim zvanicama biti prikazan u školi Nikon School u centru Londona.

O nagradi

Kandidati moraju da popune prijavu i pošalju najmanje jedan postojeći dokumentarni rad u celosti, na bilo koju temu, koji se sastoji od najmanje 15 fotografija i koji dokazuje to da autor može da prenese jasan i povezan narativ i da napravi izvanredne slike. Prijave se prihvataju do 15. novembra 2019. Kandidati moraju imati 18 ili više godina i mogu biti bilo koje nacionalnosti. Posetite veb-lokaciju nagrade Merilin Staford ili organizacije FotoDocument da biste pronašli više informacija: https://www.marilynstaffordphotography.com/fotoaward
https://fotodocument.org/fotoaward/

O Merilin Staford

Merilin Staford je rođena u Klivlendu, Ohajo, SAD. Njena karijera u oblasti fotografije je započela slučajno, u Njujorku 1948. godine, kada su je prijatelji zamolili da fotografiše Alberta Ajnštajna. Merilin je nastavila da fotografiše, a teme su bile raznolike – izbeglice, plemena, međunarodna moda i istaknute ličnosti iz istorije. Povukla se 1980. godine, ali je nastavila da pomaže ambicioznim, ženskim foto-reporterima i osnovala je fond za nagradu Marilyn Stafford FotoReportage Award 2017. godine da bi pružila platformu za promovisanje rada talentovanih, ženskih fotografa i da bi pomogla da postanu zastupljeniji u pretežno muškom poslu. Merilin sada živi na južnoj obali Engleske.