05-01-2016

Nikon D500: Snaga digitalnog SLR fotoaparata FX formata upakovana u fleksibilnost DX formata sa neprekidnom vezom

D500 poseduje Nikon tehnologiju koja omogućava neprekidnu i automatsku vezu sa drugim uređajima za komunikaciju.

Amsterdam, Holandija, 5. januar 2016. godine – Korporacija Nikon sa zadovoljstvom objavljuje puštanje u prodaju modela Nikon D500, vrhunskog digitalnog SLR fotoaparata DX formata koji objedinjuje nenadmašne performanse digitalnog SLR fotoaparata FX formata sa fleksibilnim telom i poboljšanom upotrebljivošću.

Nikon D500 je kreiran kao odgovor na promenljiv vizuelni apetit potrošača i prefinjenije vizuelne potrebe zaljubljenika u fotografiju. On ujedno odgovara i na rastuću potrebu za stalnom vezom između fotoaparata i drugih ličnih uređaja.

U tu svrhu, Nikon D500 ima jedan od najnaprednijih AF sistema među fotoaparatima entuzijasta. On uvodi mogućnost snimanja 4K UHD video zapisa u paletu Nikon DX proizvoda i povrh svega je prvi Nikon fotoaparat sa neprekidnom vezom koji podržava trenutno deljenje uz SnapBridge.

„Ovo je novi svet vizuelne ekonomičnosti u kom se međusobno povezujemo preko slika. U skladu sa tim, naši poklonici su sve probirljiviji i očekuju više od fotoaparata. Zato smo uveli inovacije tako što smo snagu FX formata upakovali u model D500 kako bismo zadovoljili apetite naših potrošača i profesionalnih fotografa za vrhunskom tehnologijom snimanja“, izjavio je Tadashi Nakayama, potpredsednik korporacije Nikon, menadžer marketinškog odseka, Imaging Business Unit.

Moćne funkcije u malom pakovanju

D500 je savršen za praćenje pokreta, budući da ima isti AF sistem nove generacije sa 153 tačke kao D5. Precizno pronalaženje subjekta, čak i tokom kontinualnog fotografisanja velike brzine pri približno 10 fps, omogućava savršeno beleženje moto-sportova i dogodovština sa putovanja. Entuzijasti koji žele da snimaju dirljive scene ili događaje pune dešavanja sada mogu da zabeleže željeni trenutak na 4K UHD filmovima, koje podržava novi EXPEED 5 mehanizam za obradu slike kom D500 duguje visok kvalitet slike. D500 pruža i širok opseg osetljivosti od ISO 100 do 51.200, proširiv do Hi 5 (ekvivalent ISO 1.640.000), što daje najimpresivnije rezultate u veoma raznovrsnim uslovima osvetljenja. Kao spoj visokih performansi i svestranosti sa jedne strane i praktičnog rukovanja sa druge, D500 je alatka koja pretočava kreativnu viziju i strast u bogate vizuelne zapise, omogućavajući fotografima da ostvare svoj pun potencijal.

Automatska, neprekidna veza uz SnapBridge

D500 je prvi fotoaparat u Nikonovom asortimanu koji integriše neprekidnu bežičnu vezu sa pametnim uređajima posredstvom tehnologije Bluetooth Low Energy. Ova poslednja inovacija kompanije Nikon omogućava kontinualni i trenutni prenos slika sa fotoaparata na pametni uređaj neposredno nakon snimanja u realnom vremenu, što fotografisanje pretvara u društveni, zajednički doživljaj. To se postiže automatski, bez potrebe za aktiviranjem prenosa slika na fotoaparatu, pri čemu je i potrošnja energije mala za oba uređaja korisnika u pokretu.

Osnovne funkcije fotoaparata D500

1. Moćni AF sistem sa 153 tačke ostvaruje vrhunske performanse pronalaženja subjekta u najrazličitijim situacijama
Multi-CAM 20K modul sa senzorom za autofokus fotoaparata D500 obezbeđuje gustu konfiguraciju od 153 tačke fokusa (99 unakrsnih senzora) koje pokrivaju izuzetno širok deo oblasti slike, što znači da je moguće precizno pronaći čak i subjekte koji se brzo kreću. AF mogućnost se smanjuje do -4 EV¹ sa centralnom tačkom i -3 EV¹ sa svim ostalim tačkama, pa AF može da se koristi čak i pri izuzetno slabom osvetljenju ili tokom fotografisanja subjekata sa slabim kontrastom. Novoprimenjeni AF mehanizam i RGB senzor od 180.000 piksela takođe doprinose postizanju izuzetnih AF performansi u raznovrsnim scenama.
¹ ISO 100, 20°C.

2. Kontinualno fotografisanje velike brzine i do 200 snimaka pri približno 10 fps (14-bitni RAW snimci bez kompresije)
D500 omogućava kontinualno fotografisanje velike brzine pri približno 10 fps¹ i do 200 snimaka u JPEG formatu i 200 14-bitnih RAW snimaka bez kompresije, bez smanjenja brzine fotografisanja. Pri ovako velikoj brzini mogu precizno da se prate čak i subjekti u pokretu u širokom prikazu, korišćenjem prednosti stabilne slike u tražilu fotoaparata i najšireg dijagonalnog ugla gledanja² do sada od približno 30,8°.
¹ Približan broj slika u sekundi za potpuno napunjenu punjivu Li-jonsku bateriju EN-EL15, uz korišćenje kontinualnog servo AF, brzine zatvarača od 1/250 ili veće i sa ostalim podešavanjima pri podrazumevanim vrednostima.
² Od 6. januara 2016. godine, među D-SLR fotoaparatima koji koriste senzor slike APS-C veličine. Zasnovano na istraživanjima kompanije Nikon.

3. Jedinstvene prednosti kompaktnog DX sistema – dodatna fleksibilnost telefoto fotografisanja
Nikonov fotoaparat D500 DX formata pruža vidni ugao ekvivalentan onom kod objektiva sa približno 1,5× većom žižnom daljinom¹. To omogućava telefoto fotografisanje pomoću manjih, lakših objektiva sa manjom žižnom daljinom, uz istovremeno korišćenje prednosti performansi koje se mogu takmičiti sa vodećim modelom D5 FX formata. Fleksibilnosti fotoaparata doprinosi i komplet objektiva, AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR, najlakši² normalan objektiv na svetu sa zumom od 5×, težak približno samo 1340 g³ kada se montira na D500.
¹ Ekvivalentno formatu od 35 mm.
² Među normalnim objektivima sa zumom od 5× sa maksimalnim otvorom blende od f/2,8 na širokougaonom kraju, kompatibilan sa digitalnim SLR fotoaparatima sa zamenljivim objektivima koji koriste senzore slike APS-C formata, dostupan od 2. jula 2015. Zasnovano na istraživanjima kompanije Nikon.
³ Uključujući bateriju, XQD/SD memorijsku karticu i objektiv.

4. 4K UHD video, pogodan za profesionalne proizvodnje
D500 može da snima 4K UHD (3840 × 2160)/30p/25p/24p, kao i 1080/60p video zapise u trajanju i do 29 min 59 s¹, sa dostupnim simultanim izlazom uz HDMI. U samom fotoaparatu mogu da se generišu i 4K UHD intervalski filmovi. U Full HD ili HD režimu, funkcija elektronskog smanjenja vibracije² fotoaparata D500 smanjuje efekte podrhtavanja fotoaparata u horizontalnoj, vertikalnoj i rotacionoj orijentaciji tokom snimanja filma iz ruke, dok Active D-Lighting čuva detalje u svetlijim delovima i senkama radi beleženja segmenata filma sa prirodnom svetlinom.
¹ Snimljeno u posebnim datotekama.
² Oblast slike će biti neznatno manja u DX formatu filma.

5. Novi EXPEED 5 mehanizam za obradu slike ostvaruje osetljivost od maksimalno ISO 51.200, sa mogućnošću proširenja do Hi 5 (ekvivalent ISO 1.640.000)
Novi EXPEED 5 mehanizam za obradu slike fotoaparata D500, korišćen i u modelu D5, pruža standardnu ISO osetljivost od 100 do 51.200, sa mogućnošću smanjenja do vrednosti „Niska 1“ (ekvivalent ISO 50) i povećanja do vrednosti „Visoka 5“ (ekvivalent ISO 1.640.000). On može da zabeleži slike izuzetno visoke definicije, pri čemu efikasno smanjuje šum, čak i pri visokim ISO podešavanjima. Novi RGB senzor od približno 180.000 piksela dodatno poboljšava performanse naprednog sistema za prepoznavanje scene fotoaparata, a smanjenje treperenja za statične slike smanjuje varijacije ekspozicije, čak i pod treperavim izvorima osvetljenja.

6. Nagibni monitor osetljiv na dodir, sa visokom rezolucijom od 8 cm/3,2 inča, omogućava ugodnije fotografisanje, kako profesionalcima, tako i naprednim amaterima
Monitor fotoaparata D500 sa panelom osetljivim na dodir omogućava raznovrsne funkcije, uključujući trenutno prebacivanje između slika pomoću trake za pomeranje sa jedne slike na drugu i unosa teksta – koje poseduje i D5 – i AF-a dodirom i okidanja na dodir (pri fotografisanju slika). Nagibni monitor sa zglobnom strukturom sa 3 ose podržava živi prikaz slike u fleksibilnim uglovima, što ne ometa korisnika i omogućava mu da fotografiše u prijatnom položaju. Naposletku, veliki ekran od 8 cm/3,2 inča fotoaparata D500, sa značajno poboljšanom rezolucijom od 2.359.000 tačaka, omogućava korisniku da izabere i potvrdi fokus fotoaparata sa izuzetno preciznim detaljima.

7. SnapBridge povezuje D500 sa pametnim uređajima posredstvom tehnologije Bluetooth Low Energy
D500 je prvi Nikon fotoaparat koji održava neprekidnu vezu sa pametnim uređajima¹ putem komunikacije kratkog dometa sa funkcijom Bluetooth Low Energy. Ako omogući više usluga, korisnik može automatski da prebacuje slike napravljene pomoću fotoaparata D500 na pametni uređaj, kao i da ih automatski otprema na lokaciju NIKON IMAGE SPACE. Fotografi mogu pomoću pametnog uređaja i da pregledaju slike uskladištene na fotoaparatu u pokretu kako bi stekli brz uvid u svoje kreacije. SnapBridge automatski ugrađuje u slike informacije o lokaciji i datumu/vremenu radi lakog snalaženja, što značajno povećava vrednost i praktičnu stranu slika snimljenih fotoaparatom D500.
¹ Pametni telefoni i tablet računari sa sistemom iOS ili Android™.

8. WT-7/A/B/C bežični predajnik (opcionalni) omogućava žičanu/bežičnu LAN komunikaciju velike brzine
Nikonov WT-7/A/B/C bežični predajnik je namenjen profesionalnim fotografima koji moraju brže da prebacuju slike nego što im omogućava ugrađena bežična LAN mreža. Kada se montira na D500, on omogućava prenos slika i datoteka filma na računare¹ ili FTP server preko žičane i bežične LAN mreže. D500 sa WT-7/A/B/C predajnikom može da se koristi kao pristupna tačka za bežičnu LAN mrežu, što omogućava lako povezivanje sa računarima i pametnim uređajima.
¹ Zahteva Wireless Transmitter Utility (može da se preuzme sa veb lokacije kompanije Nikon).

Specifikacije, dizajn, naziv proizvoda i dodatna oprema koja se isporučuje uz aparat se mogu razlikovati u zavisnosti od zemlje ili oblasti. Specifikacije i oprema podložni su promeni bez prethodnog obaveštenja ili obaveza od strane proizvođača.