27-07-2016

Ukupna proizvodnja NIKKOR objektiva za fotoaparate sa zamenljivim objektivima dostigla je 100 miliona

Amsterdam, Holandija, 27. jul 2016: Kompanija Nikon sa zadovoljstvom objavljuje da je ukupna proizvodnja NIKKOR objektiva¹ za Nikon fotoaparate sa zamenljivim objektivima dostigla sto miliona u junu 2016.

Istorija NIKKOR-a, brenda fotografskih objektiva kompanije Nikon, započela je 1932. kada je Nikon (tada Nippon Kogaku K.K.) egistrovao žig NIKKOR. Ubrzo nakon toga, 1933. godine, usledilo je predstavljanje Aero-Nikkor fotografskih objektiva za snimanje iz vazduha. Godine 1959. kompanija Nikon predstavila je model fotoaparata Nikon F SLR, kao i svoje prve NIKKOR objektive za Nikon SLR fotoaparate, uključujući Nikkor-S Auto 5cm f/2.

Ime NIKKOR je nastalo dodavanjem slova „r“ (to je bila uobičajena praksa imenovanja fotografskih objektiva u to vreme) reči „Nikko“, romanizovanoj skraćenici za Nippon Kogaku K.K., originalno ime korišćeno kada je kompanija osnovana.

Asortiman NIKKOR objektiva kompanije Nikon se trenutno sastoji od više 90 tipova objektiva, uključujući (primarne) objektive fiksne žižne daljine koji pokrivaju vidne uglove od širokougaonih do super telefoto, objektive „riblje oko“, objektive sa zumom, mikro objektive i objektive sa kontrolom perspektive (PC-E) koji podržavaju širok spektar primena, kao i 1 NIKKOR objektive za napredne fotoaparate sa zamenljivim objektivima.

Nikon F bajonet Nikon koristi za svoje SLR fotoaparate i zamenljive objektive od 1959, kada je predstavljen Nikon F. F bajonet je kroz istoriju uvek koristio najsavremenije tehnologije, uključujući kontrolu blende i automatski fokus, a sa tom praksom nastavlja i danas, čime je osigurana podrška za najnovije digitalne fotoaparate i objektive.

Nikon se u svom poslovanju jako oslanja i na istraživanje i razvoj funkcija za procenjivanje optičkih performansi. Nikon je 2013. godine započeo razvoj i primenu uređaja OPTIA², koji može da meri sve vidove aberacije³ koja se javlja kod fotografskih objektiva, kao i namenskog simulatora slike koji se koristi sa uređajem OPTIA. Simulator slike (softver) omogućava simulaciju u stadijumu dizajna koja je ekvivalentna fotografisanju pomoću prototipa objektiva. Zbog toga se objektivi mogu razvijati uz veću kontrolu nad ne samo rezolucijom, već i nad mnoštvom karakteristika objektiva, kao što su zamućenje (poznato i kao „bokeh“), reprodukcija tekstura i osećaj dubine.

Jedan od objektiva koji su dizajnirani pomoću uređaja OPTIA je novi objektiv AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED. Ovaj objektiv predstavlja oličenje dizajnerskog koncepta za „izuzetno veran trodimenzionalni prikaz (vrhunske karakteristike reprodukcije)“, odnosno, prirodniju reprodukciju trodimenzionalnih objekata na dvodimenzionalnim fotografijama. Fotografije snimljene pomoću njega karakteriše prirodan osećaj dubine na kojima je primarni subjekat izvanredno prikazan, kao i divno zamućenje pozadine koje se postepeno menja kako se razdaljina od tačke fokusa povećava.

Nikon je pokrenuo www.nikkor.com globalni sajt za deljenje brojnih i različitih vrsta NIKKOR sadržaja, uključujući fotografije i galerije video snimaka snimljenih NIKKOR objektivima, intervjue sa dizajnerima objektiva i još mnogo toga.


¹ Zamenljivi objektivi za Nikon SLR fotoaparate i Nikon 1 napredne fotoaparate sa zamenljivim objektivima
² Optical Performance and Total Image Analyzer (analizator optičkih performansi i celokupne slike)
³ Aberacija se javlja kada se svetlost iz jedne tačke objekta ne vraća u jednu tačku nakon prenosa kroz optički sistem, što dovodi do „razlivanja“ ili „zamućenja“ slike. Aberacija može da dovede do toga da slika objekta ima drugačiji oblik u odnosno na stvarni oblik objekta.