28-10-2021

KOMPANIJA NIKON PREDSTAVLJA NX TETHER I NX MOBILEAIR – PODRŠKU ZA PROCES RADA PROFESIONALNIH FOTOGRAFA

Amsterdam, Holandija, 28. oktobar 2021.: Kompanija Nikon sa zadovoljstvom najavljuje puštanje u prodaju NX MobileAir – aplikacije za pametne telefone koja automatski prenosi slike snimljene digitalnim fotoaparatima kompanije Nikon na server FTP (eng. File Transfer Protocol – protokol za prenos datoteka) bez korišćenja računara. Najavila je i NX Tether – softver za lako povezano fotografisanje* za digitalne fotoaparate kompanije Nikon, koji omogućava prilagođavanje podešavanja fotoaparata na računaru i podržava daljinsko fotografisanje.

NX MobileAir

NX Tether

NX MobileAir je aplikacija za pametne telefone koja efikasno obezbeđuje brzu isporuku slika i pouzdanost koje su profesionalnim fotografima potrebni na licu mesta. Povezivanjem digitalnog fotoaparata kompanije Nikon sa pametnim telefonom, preko USB kabla, slike mogu automatski da se prenesu na pametni uređaj pomoću IPTC informacija (eng. International Press Telecommunications Council – Međunarodni savet za telekomunikacije) kojima su dodate informacije o metapodacima, trenutno dok se slika fotografiše.

Proces rada od fotografisanja do isporuke se ubrzava podržavanjem prenosa slika na server FTP koji je unapred registrovan u aplikaciji. Osim toga, korisnici mogu da se prebacuju između automatskog ili manuelnog prenosa, u skladu sa situacijom, manuelno biraju slike za uređivanje i prenos ili prenose glasovne beleške zajedno sa slikama na pametni uređaj i uređuju IPTC informacije tokom reprodukcije beleški.

Pored toga, aplikacija podržava prenos slika uskladištenih na pametnim uređajima ili slika fotografisanih pomoću digitalnih fotoaparata koje nije proizvela kompanija Nikon na server FTP. Čak i u situacijama kada je nošenje računara zabranjeno ili je teško postaviti ga, korisnici mogu lako da uređuju pametne uređaje, poboljšavajući efikasnost rada.

NX Tether je softver za računare koji omogućava fotografima da povežu fotoaparat kompanije Nikon sa računarom, USB uređajem, bežično ili preko žičane LAN veze. Budući da korisnički interfejs ima jednostavan, konsolidovan raspored za osnovne funkcije, neophodne za povezano fotografisanje, podešavanja fotoaparata mogu da se podese minimalnim rukovanjem. Panel za rukovanje može da se smanji do minimuma, što omogućava prikaz slika sa manje ometanja.

Osim toga, on obaveštava korisnike o problemima kao što su greške u prenosu putem zvuka i prikaza. To fotografima omogućava da se usredsrede na fotografisanje sa manje briga, čak i dok rade daleko od računara. Softver neometano funkcioniše sa softverom kompanije Nikon, NX Studio, kao i alatkama za uređivanje i obradu slika nezavisnih proizvođača, uključujući Lightroom, Photoshop i CaptureOne, i tako stvara neometani tok posla za povezano fotografisanje.

Softver NX Tether može da se preuzme iz centra za preuzimanje kompanije Nikon.
Aplikacija NX MobileAir će biti dostupna u Evropi, u prodavnicama Google Play i App Store, 2022. godine.

Danas u 18:00, u okviru kraćeg strimovanja uživo na YouTube kanalu Nikon Europe biće razgovor uživo, uz pitanja i odgovore, o najnovijem predstavljanju fotoaparata Z 9.

U međuvremenu, kompanija Nikon će ceo sistem serije Z sa vodećim modelom Z 9, koji se pojavio na tržištu 28. oktobra, proslaviti besplatnim virtuelnim događajem sledeće nedelje. Brend će 5. novembra biti domaćin događaja #Nikon Days, koji će pružiti detaljan pregled proizvoda, uz inspirativne fotografe i stručnjake iz kompanije Nikon, kroz sesije i stručna predavanja. Preporučuje se rana registracija i gosti mogu da se prijave ovde https://nikondays.nikoneurope.com

Osnovne funkcije aplikacije NX MobileAir

• Podržava manuelni prenos na pametni uređaj prilikom izbora navedenih slika.
• Broj albuma koji mogu da se kreiraju je neograničen.
• Pouzdan prenos slika velike brzine je moguć preko USB žičane veze, bez prilagođavanja podešavanja na samom fotoaparatu**.
• Podržava standard brze komunikacije 5G mobilne mreže.
• Podešavanja funkcija efikasna za sprečavanje pogrešnog rukovanja, kao što je zaključavanje ekrana tokom rada i onemogućavanje mirovanja / automatskog zaključavanja pametnog uređaja, kao i funkcija ponovnog slanja u slučaju greške prilikom uvoza.
• Podešavanja IPTC metapodataka i otpremanja na server FTP mogu da se postave za pojedinačne albume.
• Sadrži prikaz statusa obrade slike tokom prenosa na server FTP.
• Mogu da se uvezu zapamćene postavke za IPTC kreirane na računaru i mogu da se izvezu zapamćene postavke za IPTC kreirane u okviru aplikacije.

Osnovne funkcije aplikacije NX Tether

• Dostupnost za besplatno preuzimanje i korišćenje.
• Sadrži iste ikone za rukovanje koje se koriste u interfejsima digitalnih fotoaparata kompanije Nikon, što omogućava intuitivno rukovanje.
• Podržava funkciju koja obaveštava korisnike o greškama u prenosu putem zvuka i prikaza.

Pogledajte stranicu za preuzimanje ovde da biste pronašli verzije softvera, podržane operativne sisteme (OS) i podatke o kompatibilnosti fotoaparata.

Specifikacije, dizajn, naziv proizvoda i dodatna oprema koja se isporučuje uz aparat se mogu razlikovati u zavisnosti od zemlje ili oblasti. Specifikacije i oprema podložni su promeni bez prethodnog obaveštenja ili obaveza od strane proizvođača.

* Proces povezivanja fotoaparata sa računarom ili tabletom i potvrđivanja slika na ekranu u realnom vremenu dok se fotografiše
** Samo prilikom povezivanja sa pametnim uređajem kompatibilnim sa operativnim sistemom Android. Morate da promenite podešavanje menija za mreže prilikom povezivanja sa uređajem iPhone

Osnovne informacije o kompaniji Nikon

Kompanija Nikon je vodeći svetski dobavljač proizvoda i usluga za fotografisanje. Njena inovativna optička tehnologija – od amaterskih i profesionalnih fotoaparata, preko objektiva do dodatne opreme – zasniva se na više od 100 godina iskustva. Brend je poznat u celom svetu po postavljanju novih standarda u oblasti dizajna i performansi, a revolucionarni fotoaparati kompanije Nikon bez ogledala serije Z i NIKKOR Z objektivi predstavljaju novu dimenziju optičkih performansi.

Kompanija Nikon je posvećena inovacijama u oblasti kulture fotografisanja i omogućava nekim od najboljih svetskih vizuelnih umetnika da ostvare svoj kreativni potencijal kroz vizuelno pripovedanje. Njena nagrađivana oprema omogućava fotografima i video snimateljima da ostvare svoju kreativnu viziju na najvišem nivou.

Kao pouzdani vizionarski partner, kompanija ujedinjuje kreatore sadržaja svih vrsta svojom angažovanom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pristupom obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je Nikon School.