PARTNERSTVO NIKON-NOOR

NOOR je udruženje profesionalnih fotoreportera i dokumentarista posvećenih podizanju nivoa svesti o globalnim problemima savremenog društva. Njeni fotografi dolaze iz različitih zemalja širom sveta i svi rade na individualnim i kolektivnim projektima.

SARADNJA KOMPANIJE NIKON I UDRUŽENJA NOOR OBUHVATA PROJEKTE I OBRAZOVANJE

Kompanija Nikon je ponosna na dugogodišnje partnerstvo ostvareno sa udruženjem NOOR – udruženjem vrhunskih fotoreportera koji dokumentuju kompleksne probleme današnjeg sveta. Pored pružanja podrške velikim fotografskim projektima udruženja NOOR, kao što je projekat „Hrana za razmišljanje“ (Food for Thought) koji istražuje lanac snabdevanja hranom, kompanija Nikon takođe sarađuje sa udruženjem NOOR u oblasti obrazovanja, u cilju inspirisanja novih dokumentarnih fotografa.

Master klas časovi akademije Nikon-Noor se redovno održavaju širom Evrope kako bi se fotoreporterima u usponu ponudila prilika da blisko sarađuju sa stručnjacima i da razviju veštine. Učesnici pojedinačno dobijaju pregled portfolija, uče tehničke veštine u oblasti snimanja i postprodukcije i dobijaju profesionalne savete o pronalaženju tržišta za svoje priče.

AKADEMIJA NIKON-NOOR

Mi ne prepuštamo novoj generaciji vizuelnih pripovedača da se sama probije. Mi ih aktivno podučavamo u njihovim domovinama. Od 2009. godine nekoliko vodećih dokumentarnih fotografa fondacije NOOR postali su tutori akademije Nikon-NOOR i od tada oni putuju Evropom i dele svoje znanje sa talentovanim mladim fotoreporterima. U radionicama širom Evrope – od Kazahstana i Istanbula sve do Švedske i Poljske – obučili smo preko 1000 učesnika iz više od 70 zemalja.

Tutori fondacije NOOR ne doprinose akademiji samo svojim fotografskim umećem. Oni učesnicima pomažu da nauče da sekvenciraju slike, prezentuju priče i razviju jedinstveni stil u fotografiji. Povrh toga, oni dele i ključno znanje iz struke, podučavajući učesnike radu sa pomagačima i dajući im savete u pogledu bezbednosti, budući da će mnogi od njih kasnije raditi u zonama konflikta.

Međutim, tu nije kraj pružanju podrške. Samim pohađanjem akademije Nikon-NOOR, učesnici obrazuju stalnorastuću mrežu sa drugim mladim fotografima i fotografskim profesionalcima, koji će nastaviti da im pružaju podršku kako se njihova karijera bude razvijala.