30-06-2017

Nikonov ambasador Vensan Munijer fotografisao je ugroženog snežnog leoparda

Visina od 5000 metara i temperatura od -35 °C, kao i nestabilna geopolitička situacija, nisu ga sprečili da otkrije prirodno čudo Tibeta

Visina od 5000 metara i temperatura od -35 °C, kao i nestabilna geopolitička situacija, nisu ga sprečili da otkrije prirodno čudo Tibeta

Amsterdam, Holandija, 30. jun 2017. – Nikonov evropski ambasador i fotograf divljih životinja, Vensan Munijer (Vincent Munier), završio je ambiciozan projekat koji je obuhvatao fotografisanje najugroženije divlje životinje na Tibetu. U pokušaju da fotografiše ovaj relativno nepoznat i neistražen region, Vensan je tokom putovanja savladao velike nadmorske visine, izuzetno niske temperature i nepristupačne terene, a njegova oprema je obuhvatala šator, toplu odeću, kao i Nikon modele D5 i D500 i NIKKOR objektive.

Dok je fotografisao najrazličitije životinje, uključujući divljeg jaka, tibetansku gazelu i antilopu, tibetansku lisicu i Palasovu mačku, Vensanov glavni cilj je bio da dokumentuje izrazito plašljivog i lukavog snežnog leoparda, ugroženu životinju kojoj preti istrebljenje usled klimatskih promena.

Prevazilaženje jaza između čoveka i prirode

Tibet je mesto koje nije previše dostupno, kako posmatrano iz geopolitičke perspektive, tako i iz praktične, zbog svoje nadmorske visine. Uz pomoć tibetanskog vodiča, Vensan je stigao do nekih od najudaljenijih i netaknutih područja u ovom regionu, penjući se do nadmorske visine od čak 5000 metara.

„Pokreću me radoznalost, žeđ za avanturom i ostvarenje dečačkih snova o susretu sa mojim omiljenim divljim životinjama,“ komentariše Munijer. „Kada fotografišete u toliko teškim uslovima, želite da pri ruci imate najbolji fotoaparat i objektive da nikada ne biste propustili trenutak. Koristim Nikon opremu od svoje 12. godine. Tokom ovog putovanja, bila mi je potrebna pouzdanost Nikon modela D5, mog omiljenog fotoaparata, i prenosivost Nikon modela D500. I objektivi AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR i AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR su odigrali ključnu ulogu u dobijanju kvalitetnih snimaka iz daljine.“

Podizanje svesti o jednom od neuhvatljivih predatora u prirodi

Sumnja se da se broj snežnih leoparda u divljini smanjio za najmanje 20% u periodu kraćem od dve decenije¹. Iako već spada u ugroženu vrstu, stručnjaci za očuvanje prirode su dodatno zabrinuti za budućnost snežnog leoparda nakon što su obični leopardi nedavno snimljeni kako dele isto stanište sa snežnim leopardom² na tibetanskoj visoravni.

Vensan je posetio Tibet tri puta pre nego što je uspeo da snimi snežnog leoparda. Zbog sposobnosti kamufliranja i oprezne prirode teško ga je uočiti i pronaći. Tokom trećeg putovanja Vensan je uspeo da dva dana ostane u blizini ženke sa mladuncem, fotografišući ih dok zajedno love uz pomoć izabranih kombinacija tela fotoaparata i objektiva.

„Mi imamo čudan odnos sa prirodom – između nas postoji jaz“, nastavlja Munijer. „Kada radim na projektima, volim da učinim sve što je moguće da bih pokušao da zatvorim taj jaz. To nije lako i često sam uplašen zbog terena, klime, čak i zbog životinja. Ali važno je da ljudi razumeju da oni nisu gospodari ovog sveta. Cenim to što mogu redovno da se vraćam prirodi i živim bez udobnosti koje nudi kuća, kao i što mogu da doživim iste uslove kao i ova stvorenja.“

Program Nikonovih evropskih ambasadora

Program Nikonovih evropskih ambasadora čine talentovani i uticajni vizuelni umetnici koji predstavljaju aktuelno doba služeći se najnovijim tehnologijama u ovoj delatnosti i prateći društvene trendove. Nikon je postavio izazov Vensanu da ostvari fotografski projekat svojih snova zbog toga što je širom sveta priznat kao fotograf divljih životinja koji pomera granice.

Više informacija o Vensanovom projektu potražite na stranici Poseban projekat.

Komplet

Tokom svog projekta Vensan je koristio sledeću opremu:

• AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR 
• AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR 
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR 
• D5 
• D500

O Vensanu

Vensan Munijer je specijalista za snimanje divljih životinja i eksterijera. Rođen u regionu Vogezi u Francuskoj, Vensan je razvio ljubav prema fotografisanju kada je imao 12 godina. Mladost je provodio snimajući divlje životinje u šumama u blizini svog doma. Vensan je prvi fotograf koji je tri puta zaredom osvojio godišnju BBC nagradu „Erik Hosking Award“ za najboljeg fotografa životinjskog sveta. Njegove slike su izložene u umetničkim galerijama i objavljene u prestižnim časopisima u više zemalja.

Sve slike su zaštićene autorskim pravom © Vincent Munier.


¹https://www.wwf.org.uk/wildlife/snow-leopards
²http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-38610862