04-10-2017

ULIČNI ŽIVOT KROZ OBJEKTIV

Nikon objavljuje novu seriju fotografija Barselone da bi inspirisao ulične fotografe-amatere

Amsterdam, Holandija, 4. oktobar 2017. – Nikon danas objavljuje ekskluzivnu seriju fotografija pošto je španskom fotografu, Ibaju Asevedu (Ibai Acevedo), dao izazov da fotografiše pet različitih lokacija u jednom danu u njegovom rodnom gradu Barseloni koristeći pet NIKKOR objektiva sa fiksnom žižnom daljinom.

Gradski pejzaž Barselone na jedinstven način suprotstavlja prelepe plaže s modernističkom arhitekturom i gotičkom prošlošću. U ovu seriju fotografija spadaju upečatljive slike Barselonete, Sagrade familije, La Ramble, Gotičke četvrti i Tibidaboa. Svaka slika je uparena s posebnim objektivom sa fiksnom žižnom daljinom da bismo pokazali na koji način objektiv može da preobrati uličnu fotografiju iz obične u izvanrednu.

Ibaj Asevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED

Ibaj Asevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G

Ibaj je snimio seriju slika koristeći Nikon D750 i sledeće NIKKOR objektive sa fiksnom žižnom daljinom:
- AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED: Širok ugao ovog objektiva i mala dubinska oštrina bili su savršen izbor za beleženje čuvene plaže u Barseloni. Objektivi su omogućili Ibaju da bez distorzije zabeleži ambijent i atmosferu Barselonete jer su mu pružili oštrinu čak i na jakom svetlu.
- AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G: Objektiv se izdvaja istovremenim beleženjem male dubinske oštrine i širokih uglova, pri čemu je efikasan i pri slabom osvetljenju. Na ovoj slici Ibaj je prikazao čuveno arhitektonsko delo, Sagrada familiju, kao odraz u obližnjem jezeru, za koju možete pomisliti da je slika na platnu.
- AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G: Ovaj objektiv je bio savršen za izdvajanje prelepog snimka među morem ljudi u gužvi La Ramble. Otvor blende objektiva beleži izvanrednu dubinsku oštrinu, pružajući izuzetnu teksturu sa zamućenjem u pozadini slike.
- AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G: Ovo je idealan objektiv za portrete budući da beleži najsitnije detalje. On omogućava besprekoran efekat zamućenja pozadine koji fokusira oko posmatrača. U Gotičkoj četvrti testirane su ove mogućnosti.
- AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G: Mogućnost ovog objektiva da snima pri slaboj svetlosti omogućava mu da se prilagodi promenama uslova svetlosti, što je činilo ovaj objektiv optimalnim izborom za beleženje i crkve i zalaska sunca nad Tibidaboom.

Kad je komentarisao svoje iskustvo, Ibaj Asevedo je rekao: „Po meni, najvažnije u uličnoj fotografiji je rizikovati i pokušati fotografisati neobične ili prolazne trenutke. Stalno posmatram i uvek želim da uhvatim svaku priliku koja mi se ukaže. Veoma je važno improvizovati – ipak, lepota fotografije je kada u trenutku uspete da uhvatite nešto jedinstveno. Elementi poput raznovrsnog osvetljenja i vremenskih uslova pružaju neograničene izazove i mogućnosti za fotografe, ali bez pravog objektiva nećete moći da postižete dobre rezultate.

Ibaj Asevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G

Ibaj Asevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G

Ibaj Asevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Ibaj Asevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Video

U ovoj seriji praktičnih video-snimaka pogledajte Ibaja na lokaciji u njegovom rodnom gradu Barseloni i naučite kako da koristite NIKKOR objektive sa fiksnom žižnom daljinom: http://bit.ly/nikon_ltal