12-01-2018

Nikonov ambasador Džoel Marklund dokumentuje živote naroda Sami u Švedskoj

Upečatljiva serija fotografija stavlja fokus na nedovoljno zastupljenu zajednicu domorodaca u Švedskoj

Upečatljiva serija fotografija stavlja fokus na nedovoljno zastupljenu zajednicu domorodaca u Švedskoj

Amsterdam, Holandija, 12. januar 2018. – Nikonov evropski ambasador Džoel Marklund je dovršio jedinstveni projekat predstavljanja zajednice naroda Sami u Švedskoj – teme koja mu je veoma bitna. Pomoću fotoaparata D5 i NIKKOR objektiva Džoel je želeo da prevaziđe stereotipe koji se po njegovom mišljenju povezuju sa zajednicom naroda Sami i da prikaže njihove svakodnevne živote kroz seriju intimnih portretnih slika.

Narod Sami je tradicionalno nastanjen na teritoriji koja se naziva Sapmi, a koja se proteže kroz severne delove Norveške, Švedske, Finske i Koljskog poluostrva u Rusiji. Iako ih razdvajaju zvanične granice četiri države, narod Sami opstaje kao jedna grupa, ujedinjena kulturnim i lingvističkim vezama, kao i zajedničkim identitetom. Džoel je želeo da prikaže pravu prirodu ovog identiteta i da prevaziđe površnu sliku o „uzgajivačima irvasa koji žive u planinama“.

„Najbolje priče nisu uvek na najegzotičnijim ili najudaljenijim mestima na svetu“, komentariše Marklund.Bio sam rešen da izveštavam o nečemu u šta verujem i što mi je stvarno bitno. Malo je onih koji su ispričali priču o narodu Sami, a pošto sam odrastao u Bodenu u blizini nekih od njihovih zajednica, bila mi je obaveza i čast da je ja ispričam.“

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Da bi dokumentovao kako danas izgleda život naroda Sami u Švedskoj, Džoel je proveo šest nedelja u poseti njihovoj zajednici i postao deo života dvanaestoro njih – od pevača i igrača do proizvođača bubnjeva i studentkinje – da bi ispričao njihove individualne priče. Tokom projekta je koristio fotoaparat D5 sa objektivima AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G i AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II.

Džoelove slike prikazuju narod Sami kako u tradicionalnom okruženju, u narodnoj nošnji zvanoj „gákti“, tako i u sklopu radne svakodnevice, koja je bliže povezana sa ostatkom društva. Taj kulturološki kontrast se vidi u celoj seriji.

Na primer, Džoel je zatekao Mariku Renhuvud (Marika Renhuvud) kako pomaže porodici u klanju irvasa, a onda je saznao, samo par dana nakon što ju je fotografisao, da ona pohađa Baletsku akademiju u Stokholmu.

S druge strane, Maksida Marak (Maxida Marak), koja je odrasla u Stokholmu pre nego što je počela da živi u tradicionalnoj Sami zajednici, vraćala se u grad da postane uspešna pevačica, dok druga priča prati studentkinju po imenu Merete Kuhmunen (Merethe Kuhmunen) koja želi da promoviše LGBT prava u oblasti Sapmi .

Sve pojedinačne priče možete da pročitate na veb-sajtu.

„Morao sam verno da prikažem ove ljude, pa je prava oprema bila od ključnog značaja“, zaključuje Marklund. AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G i AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II su savršeni za foto-reportaže, dok je AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G bio fantastičan za fotografisanje u uslovima slabog osvetljenja.

„Ovaj projekat me je naterao da naučim mnogo toga, ne samo kao fotoreporter, već i kao Šveđanin. To što sam mogao da fotografišem u svojoj rodnoj zemlji i da upoznam zajednicu naroda Sami, promenilo mi je život i veoma sam zahvalan kompaniji Nikon na prilici da to uradim.“

Program Nikonovih evropskih ambasadora

Program Nikonovih evropskih ambasadora čine talentovani i uticajni vizuelni umetnici koji predstavljaju aktuelno doba služeći se najnovijim tehnologijama u ovoj delatnosti i prateći društvene trendove. Nikon je postavio izazov Džoelu da ostvari fotografski projekat svojih snova zbog toga što je širom sveta priznat kao sportski fotograf i foto-reporter.

Više informacija o Džoelovom projektu potražite na stranici Specijalan projekat.

Oprema

Tokom svog projekta Džoel je koristio sledeću opremu:

• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II    
• D5 

Biografija

Džoel Marklund je čuveni fotograf koji se specijalizovao za sportsku fotografiju. Trenutno radi kao glavni fotograf u najboljoj švedskoj agenciji Bildbyrĺn, koja se bavi sportskom fotografijom. Njegova baza je u Stokholmu. Džoel je radio u više od 45 različitih zemalja i pokrivao brojne svetske događaje, uključujući i pet Olimpijskih igara. Svoje radove je objavljivao širom sveta i osvajao je brojne nagrade za svoje slike. U njih spadaju Međunarodna slika godine, NPPA najbolja foto-reportaža i nagrada za sliku godine u Švedskoj.

Sve slike su zaštićene autorskim pravom © Džoel Marklund

Dodatne informacije o programu Nikonovih evropskih ambasadora pronađite na: www.europe-nikon.com