23-08-2018

Nikon objavljuje AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR, supertelefoto objektiv kompatibilan sa FX formatom kompanije Nikon

Pruža neverovatnu fleksibilnost koja čini da fotografisanje supertelefoto objektivom iz ruke bude zabavno, ali ujedno nudi i superiorne optičke performanse i funkcionalnost

Amsterdam, Holandija, 23. avgust 2018. godine: Kompanija Nikon sa zadovoljstvom najavljuje puštanje u prodaju supertelefoto objektiva AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR, kompatibilnog sa digitalnim SLR fotoaparatima FX formata kompanije Nikon.

AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR je supertelefoto objektiv visokih performansi i FX formata koji podržava žižnu daljinu od 500 mm. Usvajanje Phase Fresnel (PF) sočiva je značajno smanjilo veličinu i težinu objektiva i dovelo do toga da fotografisanje supertelefoto objektivom iz ruke bude lako i da se u tome uživa.

Veličina ovog objektiva je dosta smanjena, uz maksimalni prečnik od 106 mm i dužinu od 237 mm. Teži približno 1460 g (otprilike isto kao AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR) – drugi objektivi od 500 mm obično imaju više od 3000 g. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR je otporan na prašinu i kapanje, što zajedno sa slojem fluora na prednjoj površini sočiva pruža izvanrednu fleksibilnost prilikom fotografisanja.

Upotreba jednog PF sočiva i tri elementa od ED stakla omogućava izuzetno oštro i detaljno prikazivanje koje je kompatibilno sa digitalnim fotoaparatima sa velikim brojem piksela. Osim toga, materijali korišćeni u novom PF sočivu koje je razvila kompanija Nikon efikasno smanjuju PF odblesak (difrakciju). Izuzetno jasne slike se postižu sinergijom efekata koje pružaju tehnologije slojeva kompanije Nikon, počevši od sloja nano kristala koji efikasno kontroliše efekat duha i odblesak.

AF brzina je povećana time što su sočiva u grupi fokusa lakša. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR ima i VR mehanizam koji omogućava kompenzaciju podrhtavanja fotoaparata ekvivalentnu povećanju brzine zatvarača do 4,0 stepena*. Osim toga, usvojen je i režim SPORT VR. Režim SPORT je posebno efikasan pri fotografisanju brzih i nepredvidljivih subjekata, kao što su divlje ptice ili scena poput sportskih događaja, ali i prilikom snimanja filmova, jer stabilizuju sliku koja se prikazuje u tražilu.

Korišćenje bajonet adaptera FTZ omogućava da se objektiv koristi sa fotoaparatima bez ogledala sa Z bajonetom, što je takođe najavljeno danas. Korisnici će moći da uživaju u fotografisanju supertelefoto objektivom pri žižnoj daljini od 500 mm uz sistem koji je kompaktniji nego ikad pre.

Kompanija Nikon će pustiti u prodaju i optički nišan za kadriranje DF-M1 (kupuje se posebno), deo dodatne opreme koji je izuzetno efikasan za fotografisanje supertelefoto objektivom. Budući da se prilikom fotografisanja supertelefoto objektivom u tražilu vidi samo izuzetno usko vidno polje, lako je izgubiti subjekat. Ovaj deo dodatne opreme olakšava praćenje subjekta, čak i pri nepredviđenom kretanju.

Usvajanje PF sočiva je omogućilo pravljenje manjeg i lakšeg objektiva koji može da se koristi na mestima na kojima je bilo teže koristiti prethodne supertelefoto objektive. Pošto je manji i lakši, nema potrebe da se koristi stativ i fotografisanje supertelefoto objektivom iz ruke je sada lako. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR pruža mnoštvo novih mogućnosti za fotografisanje supertelefoto objektivom, jer predstavlja kombinaciju izvanrednih performansi, kompaktne veličine i male težine.

Osnovne funkcije

– Značajno manji i lakši usled usvajanja Phase Fresnel (PF) sočiva
– Struktura otporna na prašinu i kapanje vode, pri čemu se usvajanjem sloja fluora kompanije Nikon obezbedilo efikasno odbijanje prašine, kapi vode, masnoće i prljavštine
– Vrhunska optika koja se sastoji od jednog PF sočiva i tri elementa od ED stakla je usvojena da bi se omogućilo izuzetno oštro i detaljno prikazivanje koje je kompatibilno sa digitalnim fotoaparatima sa velikim brojem piksela
– Kada se koristi telekonverter TC-14E III AF-S, optičke performanse nisu nimalo umanjene
– Materijali korišćeni u novom PF sočivu efikasno kontrolišu PF odblesak (difrakciju)
– Efikasno sprečavanje pojave duh efekta i odbleska pomoću sloja nano kristala omogućava jasne slike
– AF brzina je povećana time što su sočiva u grupi fokusa lakša
– Opremljen VR mehanizmom koji omogućava kompenzaciju podrhtavanja fotoaparata ekvivalentnu povećanju brzine zatvarača do 4,0 stepena*
– VR mehanizam ima dva režima: NORMAL i SPORT
– Mehanizam elektromagnetne blende je usvojen radi izuzetno precizne kontrole blende

* Mereno u skladu sa CIPA standardima u režimu NORMAL kada se koristi digitalni SLR fotoaparat koji ima senzor slike punog formata, ekvivalentan formatu filma od 35 mm.