Nikon Imaging | Srbija | Europe

27-08-2019

KOMPANIJA NIKON PREDSTAVLJA NAMENSKI PROGRAM 3D LUT ZA FORMAT N-LOG I NAJAVLJUJE PODRŠKU ZA RAW VIDEO IZLAZ ZA FOTOAPARATE NIKON Z 7 I Z 6

Amsterdam, Holandija, 27. avgust 2019.: Kompanija Nikon danas predstavlja namenski program LUT (tabela za pronalaženje) za videografiju N-Log formata, koja je odlika fotoaparata Nikon Z 7Z 6. Novo ažuriranje firmvera će biti objavljeno kasnije tokom godine za fotoaparate Z 7Z 6 koje će podržavati RAW video izlaz direktno sa fotoaparata. Ovaj firmver će omogućiti snimanje u ProRes RAW video formatu na Ninja V 4k HDL monitoru/snimaču kompanije ATOMOS, koja sa kompanijom Nikon sarađuje na razvoju tehnologije za RAW video izlaz.

Sa ovim izdanjem firmvera, fotoaparati Nikon Z 7Z 6 će biti prvi komercijalni fotoaparati sa podrškom za RAW video izlaz, koji je trenutno dostupan samo na profesionalnim filmskim kamerama. RAW video datoteke pružaju najviše informacija, baš kao RAW format statičnih slika. Time što povećava fleksibilnost gradacije boja u postprodukciji, podrška za RAW video izlaz garantuje fotoaparatima bez ogledala kompanije Nikon mesto u svetu profesionalnih filmskih kamera, čineći ih pristupačnim izborom za potpunu filmsku produkciju. Za funkciju RAW video izlaza će biti neophodna dodatna, interna nadogradnja koja će se obavljati u lokalnom Nikon servisnom centru i za koju će se plaćati određena naknada za uslugu.

Namenski program LUT za N-Log format kompanije Nikon kompatibilan je sa kolornim prostorom Rec. 709 i dostupan je u nekoliko verzija, čime se korisnicima omogućava da sa lakoćom menjaju izglede. Budući da je to 3D LUT, pored podešavanja RGB boja, omogućava i podešavanje osvetljenosti, zasićenosti i tona. LUT predstavlja unapred podešene podatke za vrednosti RGB boja, koji se koriste za menjanje izgleda segmenta filma prilikom gradacije boja u postprodukciji. N-Log format snimka preko HDMI izlaza na fotoaparatima Z 7 i Z 6 optimizovan je za 10-bitni snimak, čime se omogućava korišćenje punog dinamičkog opsega senzora slike. Snima mnoštvo informacija o gradaciji u svetlijim delovima i senkama da bi se omogućila fleksibilnija gradacija boja.

LUT će biti dostupan za preuzimanje, potpuno besplatno, na stranicama posvećenim modelima Nikon Z 6 i Z 7, u centru za preuzimanje kompanije Nikon: https://downloadcenter.nikonimglib.com/.

- Imajte na umu to da interno podešavanje na fotoaparatu mora da se proveri tokom servisiranja u ovlašćenom Nikon servisnom centru da bi se mogao omogućiti RAW video izlaz. Za ovu uslugu se primenjuju lokalni iznosi naknada.