17-12-2019

RAW VIDEO IZLAZ ZA FOTOAPARATE NIKON Z 7 I Z 6

Amsterdam, Holandija, 17. decembar 2019. godineNikon danas najavljuje da će RAW video izlaz biti omogućen za fotoaparate bez ogledala punog formata, Z 7 i Z 6. Nadogradnja prati objavljivanje verzije firmvera 2.20.

Nikon je prvi proizvođač fotoaparata koji je omogućio RAW video izlaz direktno iz fotoaparata bez ogledala punog formata preko HDMI veze. Korisnici fotoaparata Z 7Z 6 će moći da izvoze 12-bitni RAW video strim na spoljašnji rekorder Atomos Ninja V, koji je uključen u komplet Essential Movie Kit za Nikon Z 6¹ ². Video strim snima se u formatu ProRes RAW³ koji čuva tačnost boja i omogućava više detalja u svetlim oblastima i u senci. Snimatelji video zapisa će moći da iskoriste maksimalnu fleksibilnost u postprodukciji bez usporavanja uređivanja: idealno za procese rada u HDR-u.

Nakon preuzimanja ažuriranja firmvera 2.20, podrška za RAW video izlaz može da se instalira na fotoaparate Z 7Z 6 u Nikon servisnim centrima. Ova usluga će biti besplatna na svim fotoaparatima Nikon Z 6 koji su kupljeni u sklopu kompleta Essential Movie Kit za Z 6.

Superioran kvalitet slike je osnova serije Nikon Z, a omogućavanje RAW izlaza preko HDMI veze predstavlja ključno poboljšanje za videografe svih vrsta. Serija Z će nastaviti da prati promenljive potrebe korisnika i nudi funkcije nove generacije preko ažuriranja firmvera.


¹ Pripremite fotoaparat Z 7 ili Z 6 za 12-bitni RAW video izlaz. Preuzmite ažuriranje firmvera 2.20, a zatim odnesite fotoaparat u Nikon servisni centar da biste aktivirali RAW. Primenjivaće se naknade. Više informacija zatražite od lokalnog Nikon servisnog centra.
Preuzmite firmver 2.20 za Z 7 ovde.
Preuzmite firmver 2.20 za Z 6 ovde.
Pronađite Nikon servisni centar ovde.

² Da bi bili kompatibilni sa Nikon RAW video zapisima, spoljašnji rekorderi Atomos Ninja V takođe mogu da zahtevaju ažuriranje firmvera. Za više informacija posetite veb lokaciju Atomos.
³ ProRes RAW je RAW video format koji je 2018. razvila korporacija Apple Inc.
⁴ Ako je Z 6 kupljen u sklopu kompleta Essential Movie Kit za Z 6 i nema unapred instaliranu podršku za RAW video izlaz, najbliži Nikon servisni centar će je besplatno instalirati. Potreban je dokaz o kupovini.

Dodatne informacije o nagrađivanim proizvodima kompanije Nikon naći ćete na adresi www.europe-nikon.com