22-10-2020

NIKON NAJAVLJUJE POVRATAK TAKMIČENJA NIKON PHOTO CONTEST 2020-2021

Pozivamo fotografe da svoje radove dostavljaju počevši od 22. oktobra

Amsterdam, Holandija, 22. oktobar 2020. godine:Nikon Europe sa zadovoljstvom najavljuje povratak dvogodišnjeg međunarodnog takmičenja u fotografiji – Nikon Photo Contest 2020-2021 – na koje od danas svoje radove mogu da šalju kako profesionalni tako i amaterski fotografi iz svih krajeva sveta.

Nikon Photo Contest 2020-2021 obuhvataće takmičenje u fotografiji i u kratkim filmovima i oba ova takmičenja sastojaće se od kategorija Open (Otvorenost) i Next Generation (Nova generacija).

Tema za kategoriju Otvorenost je „Connect“ (Povezanost) za koju će se od učesnika tražiti da okom objektiva ispitaju značenje i značaj komunikacije, kao i veza koje spajaju ljude sa svetom. Fotografi bi putem slika trebalo da izraze jedinstvenu perspektivu u pogledu „povezanosti“ koju doživljavaju u svom okruženju.

Kategorija Nova generacija, koja je otvorena za fotografe starosti 25 godina i mlađe, fokusiraće se na „Passion“ (Strast). Samo značenje ove reči podstiče na akciju, priziva empatiju i sa sobom nosi snagu da izmeni budućnost. Katkad može čak i da pokrene svet, a to je prava suština ove kategorije. Sudije će tragati za slikama koje daju snažan osećaj istinske i posvećene strasti, bez obzira na subjekat.

Ovogodišnji žiri ponovo će predvoditi umetnički direktor Nevil Brodi. Brodi je uticajna ličnost čija karijera traje duže od tri decenije i čiji rad obuhvata sve od omota za albume do poslovnog brendiranja za neke od svetski najprepoznatljivijih globalnih kompanija, što ga čini jednim od uzora za brojne umetnike, uključujući tu i mlade fotografe, predvodnike nove generacije.

Nikon Photo Contest predstavlja jedan od najvećih takmičenja u fotografiji na svetu. Održava se još od 1969. godine i do danas više od 440.000 fotografa je poslalo preko 1,71 milion fotografskih radova, što ga čini pravim međunarodnim događajem. Na prethodnom (37.) takmičenju, na kom se protekle godine slavila njegova 50. godišnjica, ukupno ca. 33.000 fotografa iz 170 zemalja poslalo je 97.369 radova. To je bio najveći broj prijava i najveći broj kandidata do sada.

Takmičenje je otvoreno za sve profesionalne fotografe i amatere, bez obzira na starost, pol ili nacionalnost. Detaljnije informacije o kategorijama takmičenja, kao i tome kako da učestvujete možete da pronađete na veb-stranici Nikon Photo Contest. Očekuje se da pobednici budu proglašeni jula 2021. godine.