29-06-2021

NIKON PREDSTAVLJA FOTOAPARAT BEZ OGLEDALA NIKON Z fc

Jedinstveni Nikon Z fc kombinuje legendarni dizajn sa inovacijama serije Z

Zabeležite svoje legendarne trenutke

Amsterdam, Holandija, 29. jun 2021: Nikon danas predstavlja fotoaparat bez ogledala Nikon Z fc DX formata – prvi fotoaparat serije Z kod dizajniran po ugledu na slavne prethodnike koji podržava napredne funkcije. Spoljašnji izgled modela Nikon Z fc inspirisan je slavnim SLR fotoaparatom sa filmom Nikon FM2 iz 1982. godine, proizvodom koji je bio prekretnica u istoriji kompanije Nikon. Pored samog fotoaparata, Nikon izbacuje i dva objektiva koji idu uz njegov legendarni stil; NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR srebrno izdanje i NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE).

Kompaktno, lagano telo modela Nikon Z fc izuzetno je prenosivo, ali ono krije vrhunsku spremnost za rad i prikazivanje, što olakšava rukovanje i postojećim i novim korisnicima fotoaparata bez ogledala.

U primarne karakteristike modela Nikon Z fc spadaju:

Dizajn inspirisan legendarnim fotoaparatom
Ovde strast leži u detaljima. Dizajn pentaprizme i balans crnih i srebrnih elemenata na telu modela Nikon Z fc podsećaju na FM2, kao i primena okruglog okulara elektronskog tražila (EVF), oblik točkića i ugravirani Nikon logotip iz '70-ih i '80-ih. Sa druge strane, pouzdana čvrstina dobijena je primenom legure magnezijuma.

Pojednostavljen rad i kreativno izražavanje
Gornja strana tela Nikon Z fc ima tri točkića i mali displej koji pokazuje otvor blende. Točkićima se kontrolišu brzina zatvarača, korekcija ekspozicije i ISO osetljivost, što omogućava jednostavnu promenu podešavanja. Osim toga, dugme i, baš kao i meni i, koji korisnicima omogućavaju brzu promenu brojnih podešavanja pritiskom na jedno dugme, mogu se prilagoditi individualnim fotografskim željama korisnika.

Nikon Z fc je prvi fotoaparat u Nikon seriji Z koji podržava korekciju ekspozicije u režimu AUTO, što korisnicima omogućava da postignu željeni izraz povećanjem svetline, naglašavanjem silueta itd. Ovaj fotoaparat ima i 20 opcija za Creative Picture Control (Kreativni Picture Control) koje proizvode jedinstvene izraze. Izborom tema koje čine različiti parametri kao što su ton, toniranje i zasićenost, korisnici mogu da izraze najrazličitija raspoloženja i prilagode efekte svom ukusu.

Unapređene mogućnosti fokusiranja i fotografisanje preko delimično pokretnog ekrana
Nikon Z fc ima AF detekciju očiju i AF detekciju životinja prilikom snimanja statičnih fotografija i filmova – funkcije prvi put uvedene na modelima Nikon Z 7II i Nikon Z 6II. Široka oblast AF (L) jedan je od podržanih režima AF-oblasti, što dodatno osigurava oštre snimke očiju i lica ograničavanjem oblasti fokusiranja. Takođe se može postići kontinualni fokus na oči ciljanog subjekta kada je u kadru nekoliko ljudi, ili praćenje očiju kućnog ljubimca koji ne miruje.

Snimanje oštrih statičnih slika i filmova u mraku moguće je zahvaljujući širokom standardnom opsegu ISO osetljivosti od 100 do 51200*. Pored toga, vertikalno fotografisanje iz donjeg ili gornjeg rakursa omogućeno je primenom prvog delimično pokretnog monitora na nekom fotoaparatu serije Z. Kada se monitor okrene napred, fotoaparat se automatski prebacuje u režim autoportreta i omogućava lako fotografisanje selfija dodirom.

Bolja mogućnost povezivanja preko aplikacije SnapBridge v. 2.8
Aplikacija SnapBridge može da se koristi za prenos fotografija i filmova snimljenih ovim fotoaparatom na neki pametni uređaj**, pa korisnici lako mogu da ih dele na društvenim medijima. Putem ove aplikacije se takođe može pribaviti najnoviji firmver fotoaparata.

Snapbridge v. 2.8, sa novim korisničkim interfejsom od sada podržava dva režima automatskog povezivanja: Foreground (Površinski) i Background (Dubinski). Površinski režim se povezuje sa fotoaparatom samo nakon aktiviranja aplikacije, što smanjuje potrošnju baterije na fotoaparatu. Dubinski režim odlikuje se stalnom povezanošću i automatski prenosi slike, čak i dok aplikacija nije aktivna.

Dodatne karakteristike fotoaparata
Prirodan prikaz uz minimalnu aberaciju postiže se zahvaljujući EVF tražilu koje ima organski EL panel Snimanje filmova podržava 4K UHD bez isecanja jer koristi oblast slike u DX formatu filma Podržava stalni AF (AF-F) predviđen za snimanje filmova Snimanje usporenih filmova olakšano je jednostavnim izborom veličine slike i broja slika u sekundi Podržava Webcam Utility, softver koji vam omogućava da koristite Nikon Z fc kao veb kameru Pakovanje proizvoda i prateći kaiš fotoaparata odgovaraju dizajnu modela Nikon Z fc po ugledu na slavne prethodnike Podržava napajanje preko USB-a dok je fotoaparat uključen, kao i punjenje preko USB-a

Objektivi: NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR (srebrno izdanje) i NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE)

NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR (srebrno izdanje) je standardi zum objektiv zasnovan na modelu NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR koji se odlikuje srebrnim dizajnom tela kako bi se slagao sa fotoaparatom Nikon Z fc. Ovaj objektiv je kompaktan i lagan, ukupne dužine oko 32 mm i ukupne težine oko 135 g. To je praktičan objektiv za nošenje sa sobom, a istovremeno daje visoku rezoluciju po čitavom opsegu zumiranja. NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR (srebrno izdanje) može da se koristi za najrazličitije svakodnevne scene, od pejzaža i spontanih snimaka do portretnih fotografija.

NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) je kompaktan i lagan objektiv idealan za fotografisanje portreta i mrtve prirode koji daje gladak boke efekat koji samo objektivi sa fiksnom žižnom daljinom mogu da proizvedu. Objektiv se odlikuje dizajnom slavnih prethodnika i inspirisan je klasičnim NIKKOR objektivima iz vremena kada je izašao model FM2. Za NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) korišćen je isti premaz kao i za Nikon Z fc, tako da odgovara njegovoj klasičnoj estetici.

* Proširivo do ISO 204800. Maksimalna standardna osetljivost za snimanje filmova je ISO 25600.
** Mogu da se koriste iPhone®, iPad®, iPod touch® i Android™ uređaji na kojima je instalirana aplikacija SnapBridge. Aplikacija SnapBridge može besplatno da se preuzme iz prodavnica App Store® i Google Play™. Dodatne informacije potražite na veb sajtu kompanije Nikon.

• Apple®, App Store®, Apple logotipi, iPhone®, iPad® i iPod touch®žigovi su kompanije Apple Inc. registrovane u SAD i/ili drugim zemljama.
• Žig iPhone koristi se po licenci kompanije Aiphone Co., Ltd.
• Android™ i Google Play™ su žigovi kompanije Google LLC.
• Ostali žigovi i robne marke u vlasništvu su sebi odgovarajućih vlasnika..

Osnovne informacije o kompaniji Nikon

Nikon je vodeći svetski dobavljač proizvoda i usluga za fotografisanje. Njegova inovativna optička tehnologija – od amaterskih i profesionalnih fotoaparata, preko objektiva do dodatne opreme – zasniva se na više od 100 godina iskustva. Brend je poznat u celom svetu po postavljanju novih standarda u oblasti dizajna i performansi, a Nikonovi revolucionarni fotoaparati bez ogledala serije Z i NIKKOR Z objektivi predstavljaju novu dimenziju optičkih performansi.

Nikon je posvećen inovacijama u oblasti kulture fotografisanja i omogućava nekim od najboljih svetskih vizuelnih umetnika da ostvare svoj kreativni potencijal kroz vizuelno pripovedanje. Njegova nagrađivana oprema omogućava fotografima i video snimateljima da ostvare svoju kreativnu viziju na najvišem nivou.

Kao pouzdani vizionarski partner, on ujedinjuje kreatore sadržaja svih vrsta svojom angažovanom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pristupom obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je Nikon School.