21-06-2021

Nikon, CIWEM, WaterBear i ARUP objavljuju imena sudija za u takmičenju Environmental Photographer of the Year 2021.

Pobedničke fotografije biće proglašene i izložene na konferenciji COP26 u Glazgovu u novembru

Pobedničke fotografije biće proglašene i izložene na konferenciji COP26 u Glazgovu u novembru

Amsterdam, Holandija, 21. jun 2021:
Nikon uz CIWEM, humanitarnu organizaciju za upravljanje životnom sredinom i vodom, WaterBear, platformu za besplatno strimovanje sadržaja posvećenih budućnosti naše planete i ARUP, konsultantsku kuću za inženjering, danas objavljuje ko su članovi visokostručnog žirija koji će odrediti pobednike na takmičenju Environmental Photographer of the Year 2021.

Međunarodni žiri će činiti 10 sudija koji se bave fotografijom, klimatskom pravdom i ekološkim aktivizmom. Fotografi Ope Oduejungbo i Džoš Haner pridružiće se dizajneru Markizu Stilvelu, aktivistkinji za klimatsku pravdu Frensis Foks, direktoru ICCCAD-a Salemulu Huku, građevinskoj inženjerki Dijani Abrunhosi i generalnom direktoru CIWEM-a Teriju Fuleru u ocenjivanju i proglašenju pobednika.

Ostali ključni članovi žirija su:
• Lina Kajzer, fotografkinja: Lina je Nikon Z kreator i fotograf u Dovrefjelu u Norveškoj. Ona se specijalizovala za snimanje hladnih i dalekih severnih krajeva, kao i osetljivog živog sveta na Arktiku. Pored samostalnih fotografskih projekata, Lina vodi fotografske radionice i u Norveškoj i u inostranstvu, uključujući i brodske ekspedicije na Svalbard. Lina, koja izuzetno strastveno pristupa divljini nordijskih i arktičkih predela, koristi društvene mreže da podeli svoje perspektive i interesovanja. Lina radi u tandemu sa Nikonom od 2017. 

• Alfi Boven, fotograf: Alfi je nagrađivani britanski fotograf sa autizmom. Njegovu umetničku viziju oblikuju pedantna usredsređenost na detalje i nepokolebljiva rešenost da dokaže ljudima da greše. Alfi je otkrio afinitet prema životinjama koji mu je pomogao da prebrodi svoje najmračnije trenutke. Alfijev rad je prikazivan je na kanalu BBC Earth, hvalile su ga poznate ličnosti uključujući ser Dejvida Atenboroa, a njegova inspirativna priča odvela ga je u saradnju sa humanitarnim organizacijama kako bi podigao svest o divljim životinjama i autizmu. Od 2021. godine, Alfi je postao jedan od Nikon Z kreatora.

• Ben Mur, fotograf: Ben Mur je samouki komercijalni fotograf specijalizovan za arhitektonsku, urbanu i fotografiju iz vazduha. Njegov stil je pomalo turoban, ali ga dopunjuju čisti, zemljani tonovi. Na svojim slikama voli da se služi linijama uz oštar vizuelni utisak koji šokira i uzbuđuje posmatrače. Ben sarađuje sa Nikonom od avgusta 2020. kao Nikon Z kreator.

Sadašnje 14. izdanje takmičenja Environmental Photographer of the Year pokazuje deo najinspirativnije fotografije životne sredine na svetu. Ovo godišnje takmičenje predstavlja međunarodnu platformu za podizanje svesti o ekološkim problemima koji ugrožavaju našu planetu. Pobedničke fotografije ovogodišnjeg takmičenja biće proglašene i izložene tokom 26. Konferencije ugovornih strana (COP26) u Glazgovu, u Škotskoj koja se održava u novembru.

Ovo takmičenje je besplatno i otvoreno za fotografe svih uzrasta, kako za profesionalce, tako i za amatere, a radovi se prihvataju do 31. jula 2021. Učesnici će se takmičiti za novčane i robne nagrade, uključujući priznanje Environmental Photographer of the Year 2021. Ovo su kategorije: Ekološki fotograf godine (Environmental Photographer of the Year), Mladi ekološki fotograf godine – Nikonova nagrada (Young Environmental Photographer of the Year – Nikon Award), Životna okolina budućnosti (Environments of the Future), Održivi gradovi (Sustainable Cities), Aktivnosti u vezi sa klimatskim promenama (Climate Action), Voda i bezbednost (Water and Security), Nagrade fondacije Resilient (Resilient Awards) i Izbor publike (People’s Choice). Glasanje za poslednju kategoriju biće otvoreno za javnost putem društvenih mreža u mesecu koji prethodi konferenciji COP 26.

Da biste saznali više, postali učesnik i videli sve detalje o pravilima takmičenja Environmental Photographer of the Year, članovima žirija i nagradama, posetite www.epoty.org.

Portrete članova žirija i prošlogodišnje pobedničke fotografije pogledajte ovde.

Osnovne informacije o kompaniji Nikon

Nikon je vodeći svetski dobavljač proizvoda i usluga za fotografisanje. Njegova inovativna optička tehnologija – od amaterskih i profesionalnih fotoaparata, preko objektiva do dodatne opreme – zasniva se na više od 100 godina iskustva. Brend je poznat u celom svetu po postavljanju novih standarda u oblasti dizajna i performansi, a Nikonovi revolucionarni fotoaparati bez ogledala serije Z i NIKKOR Z objektivi predstavljaju novu dimenziju optičkih performansi.

Nikon je posvećen inovacijama u oblasti kulture fotografisanja i omogućava nekim od najboljih svetskih vizuelnih umetnika da ostvare svoj kreativni potencijal kroz vizuelno pripovedanje. Njegova nagrađivana oprema omogućava fotografima i video snimateljima da ostvare svoju kreativnu viziju na najvišem nivou.

Kao pouzdani vizionarski partner, on ujedinjuje kreatore sadržaja svih vrsta svojom angažovanom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pristupom obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je Nikon School.

Da biste dobili više informacija, posetite www.europe-nikon.com

Osnovne informacije o kompaniji WaterBear

WaterBear je prva mreža te vrste: besplatna interaktivna video i digitalna platforma posvećena podršci ciljevima održivog razvoja UN. Sprovodi ih posredstvom inspirativnog sadržaja, najsavremenije tehnologije koja olakšava rad i globalne mreže partnera. Na jedinstven način omogućava gledaocu da odmah preduzme mere kojima bi direktno podržao nevladine organizacije širom sveta i uticao na bolju budućnost naše ranjive planete. Preuzmite WaterBear iz prodavnice aplikacija ili posetite:  https://waterbear.com 

Kliknite ovde ako koristite App store / Kliknite ovde ako koristite Google Play

Osnovne informacije o organizaciji CIWEM

Registrovana ustanova za upravljanje vodama i životnom sredinom (CIWEM) (Chartered Institution of Water and Environmental Management) je nezavisno stručno telo i registrovana humanitarna organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu koja deluje na međunarodnom nivou sa ciljem poboljšanja prakse upravljanja vodama i životnom sredinom. CIWEM predstavlja zajednicu od 30.000 stručnjaka sa zajedničkom vizijom bezbednog i održivog sveta. Više informacija potražite na adresi www.ciwem.org.

Osnovne informacije o kompaniji ARUP

ARUP predstavlja kreativnu snagu koja stoji iza mnogih najistaknutijih svetskih projekata u izgrađenom okruženju, kao i u svojoj delatnosti. Dizajneri, inženjeri, arhitekte, planeri, konsultanti i tehnički specijalisti firme koji rade u preko 140 zemalja sarađuju sa klijentima na inovativnim projektima najvišeg kvaliteta i uticaja. www.arup.com.