14-04-2022

KOMPANIJA NIKON PREDSTAVLJA FIRMVER SERIJE Z I MEMORIJSKU KARTICU VISOKOG KAPACITETA

Amsterdam, Holandija, 14. april 2022.: Kompanija Nikon danas najavljuje novi firmver za vodeći model fotoaparata bez ogledala Z 9 i fotoaparate bez ogledala Z 7II i Z 6II. Firmver v.2.0 za Z 9 pruža niz ažuriranja visokih performansi, zbog čega će ovaj fotoaparat ostati vodeći model kada su u pitanju statične slike i filmovi. Firmver v.1.4 za Z 6II i Z 7II poboljšava fokusiranje za statične slike i filmove. Pored toga, kompanija Nikon danas predstavlja CFexpress memorijsku karticu kompanije Nikon od 660 GB (tip B), koja će lako moći da se koristi za snimanje filmova visoke rezolucije modelom Z 9 i izvanredne brzine rafala.

Za one koji snimaju filmove, firmver v.2.0 za Z 9 pruža značajne nadogradnje. Oni koji snimaju filmove moći će da snimaju RAW filmove od 8,3K/60p na samom fotoaparatu i neverovatno oštar Ultra HD segment filma od 4K/60p procesiranog iz 8K. 12-bitno snimanje na samom fotoaparatu biće moguće uz ProRes RAW HQ (do 4K/60p) ili novi N-RAW format kompanije Nikon (do 8K/60p i 4K/120p). Druge nove funkcije osmišljene kao odgovor na zahteve profesionalnih fotografa koji fotografišu modelom Z 9 uključuju monitor talasnog oblika, crveni indikator slike REC i prilagođeni meni „i“ za zgodan prikaz podešavanja filma prilikom fotografisanja.

Firmver 2.0 za Z 9 nudi i ključne nadogradnje za fotografe statičnih slika. Nakon ažuriranja, AF podešavanja će moći da se prilagode korišćenjem do 20 obrazaca široke oblasti AF koje možete da izaberete, a veća učestalost osvežavanja (do 120 fps) može da se aktivira za svetli displej elektronskog tražila fotoaparata (3000-nit). Druge nove funkcije uključuju snimanje slike pre okidanja i mogućnost opoziva položaja fokusa pomoću više dugmadi fotoaparata.

Za fotoaparate Z 6II i Z 7II, firmver v.1.4 precizira algoritam automatske AF oblasti kako bi se poboljšao fokus za subjekte u prednjem planu postavljene u centru kadra. Pored toga, podrška za linearni manuelni fokus će omogućiti onima koji snimaju filmove da reprodukuju razdaljinu za fokusiranje od tačke A do tačke B sa izuzetnom preciznošću. Oba fotoaparata će biti kompatibilna sa Bluetooth daljinskim upravljačem kompanije Nikon ML-L7.

Na kraju, nova memorijska kartica CFexpress (tip B) kompanije Nikon od 660 GB, koja je takođe predstavljena danas, je kartica visokog kapaciteta kompatibilna sa modelom Z 9. Napravljena tako da ispunjava zahteve kontinualnog fotografisanja velikom brzinom i snimanja filmova rezolucije veće od 8K pri velikim brojevima slika u sekundi, ona postiže brzinu očitavanja do 1700 MB/s i brzinu zapisivanja do 1500 MB/s.

Firmver v.2.0 za Z 9 – dostupan u centru za preuzimanje kompanije Nikon na dan 20.4.2022.

Snimanje filma od 8,3K/60p na samom fotoaparatu: interno snimanje RAW filma od 8,3K besprekornom brzinom od 60p. Snimajte u N-RAW formatu da biste snimili filmove izuzetno visoke rezolucije od 8,3K (8256×4644) koristeći punu širinu senzora Z 9.
4K UHD procesiran iz 8K: snimanje neverovatno oštrog Ultra HD segmenta filma od 4K/60p procesiranog iz 8K.¹
12-bitni RAW format na samom fotoaparatu: uz ProRes RAW HQ (do 4K/60p) ili novi N-RAW format kompanije Nikon (do 8K/60p i 4K/120p).
Monitor talasnog oblika: možete da potvrdite nezgodne ekspozicije za čas bilo da fotografišete u formatu N-Log ili RAW.
Prilagođeni meni „i“: istovremeno prikazivanje glavnih podešavanja filma na monitoru. Potvrdite rezoluciju i broj slika u sekundi preko gornjeg ekrana fotoaparata. 
Crveni indikator slike REC: na monitoru se pojavljuje crveni indikator slike REC kada se pritisne dugme snimanje filma.
Statične slike u rezoluciji od 8K: izdvojite uzastopne statične slike visoke rezolucije iz segmenta filma od 8K koji traje do 10 sekundi.
Do 20 obrazaca široke oblasti AF: pratite akciju i izbegavajte fiksne prepreke kao što su teniske mreže ili prepone.
EVF – učestalost osvežavanja do 120 fps: za svetli displej elektronskog tražila (3000 nit). Idealno za fotografisanje subjekata koji se brzo kreću, kao što su trkački automobili.
Opoziv fokusa: dodelite položaje fokusa većem broju dugmadi na fotoaparatu – svako dugme može da pozove različiti ili isti položaj fokusa.
Snimanje slika pre okidanja: snimajte slike do sekundu pre nego što u potpunosti pritisnete dugme okidača. Podesite rafal posle okidanja da bi se fotografisanje nastavilo u trajanju do 4 sekunde.

Ima još toga! Da biste videli celu listu ažuriranja firmvera v.2.0, posetite Nikon centar za preuzimanje.

Firmver v.1.4 za Z 7II i Z 6II – dostupan u Nikon centru za preuzimanje (Z 7II/Z 6II) na dan 20.4.2022.

Poboljšana automatska AF oblast: bolja detekcija i fokusiranje subjekata u prednjem planu u centru kadra.
Podrška za linearno manuelno fokusiranje: oni koji snimaju filmove mogu precizno da reprodukuju razdaljinu za fokusiranje od tačke A do tačke B
Kompatibilnost sa Bluetooth daljinskim upravljačem kompanije Nikon ML-L7: omogućava kontrolu ključnih funkcija fotoaparata prilikom daljinskog fotografisanja. Ima zasebnu dugmad za okidanje i snimanje filma.

Posetite Nikon centar za preuzimanje da biste preuzeli firmver v.1.4 za Z 7II i firmver v.1.4 za Z 6II.

¹ Možete da snimite 4K UHD segment filma procesiran iz 8K u formatima filma zasnovanim na formatu FX od [4128×2322 60p/50p] ili [3840×2160/60p/50p].

Osnovne informacije o kompaniji Nikon

Kompanija Nikon je vodeći svetski dobavljač proizvoda i usluga za fotografisanje. Njena inovativna optička tehnologija – od amaterskih i profesionalnih fotoaparata, preko objektiva do dodatne opreme i sportske i rekreativne optike – zasniva se na više od 100 godina iskustva. Brend je poznat u celom svetu po postavljanju novih standarda u oblasti dizajna i performansi, a revolucionarni fotoaparati bez ogledala kompanije Nikon serije Z i NIKKOR Z objektivi predstavljaju novu dimenziju optičkih performansi.

Kompanija Nikon je posvećena inovacijama u oblasti kulture fotografisanja i omogućava nekim od najboljih svetskih vizuelnih umetnika da ostvare svoj kreativni potencijal kroz vizuelno pripovedanje. Njena nagrađivana fotografska oprema omogućava fotografima i video snimateljima da ostvare svoju kreativnu viziju na najvišem nivou. Njena nagrađivana sportska i rekreativna optika nam približava svet bilo da je reč o posmatranju ptica i zvezda, snimanju pozorišnih scena, golfa ili putopisnih fotografija i filmova.

Kao pouzdani vizionarski partner, kompanija Nikon ujedinjuje kreatore sadržaja svih vrsta svojom angažovanom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pristupom obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je Nikon School.