16-08-2022

NIKON IMPRESIONIRA SA ČETIRI OSVOJENA EISA PRIZNANJA

Amsterdam, Holandija, 16. avgust 2022. godine: Kompanija Nikon sa zadovoljstvom najavljuje da su četiri njena proizvoda ostvarila uspešne rezultate na dodeli nagrada EISA Awards 2022-2023. Vodeći fotoaparat bez ogledala kompanije Nikon, Z 9, zadivio je žiri koji mu je dodelio priznanje „Camera of the Year“. Trijumfovali su i NIKKOR objektivi: NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S koji je dobio priznanje „Telephoto Lens“, NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S koji je odneo priznanje „Professional Telephoto Lens“ i NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S koji je osvojio prvo mesto u kategoriji „Macro Lens“.

Z 9, koji se smatra revolucionarnim modelom, proglašen je za „najnapredniji i najmoćniji fotoaparat koji trenutno može da se kupi“, a posebno je pohvaljen zbog izvanrednog kvaliteta slike, brzog autofokusa i mogućnosti snimanja filmova od 8K. U međuvremenu, NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S je pohvaljen zbog „kompaktnih dimenzija, male težine i pristupačne cene“, zbog čega se fotografi divljih životinja često odlučuju za njega.

Model NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S je prepoznat kao prvi te vrste koji ima ugrađeni telekonverter od 1,4x i brz autofokus – savršeno za sportske fotografe. S druge strane, NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S je opisan kao „skoro savršen makro objektiv“ koji se zahvaljujući kratkoj minimalnoj razdaljini fokusa i autofokusu sa tehnologijom koračnog motora (STM) ističe u svojoj kategoriji.

Ova četiri priznanja potvrđuju Nikonovu kontinuiranu posvećenost stvaranju inovativne i vodeće opreme u industriji koja omogućava fotografima i videografima da svojim radom pomeraju granice mogućeg.

Komentari EISA o fotoaparatu Z 9, nosiocu priznanja „Camera of the Year“ za sezonu 2022.–2023.

Nikon Z 9 je najnapredniji i najmoćniji fotoaparat koji trenutno može da se kupi. Njegov višedelni CMOS senzor punog formata od 45,7 miliona piksela i brzi EXPEED 7 procesor pružaju izvanredan kvalitet slike i velike brzine fotografisanja i do 30 fps u JPEG i 20 fps u RAW formatu, u punoj rezoluciji. Brz sistem autofokusa sa Nikonovim naprednim 3D praćenjem sa lakoćom omogućava da subjekti u pokretu ostanu u fokusu. Snimateljima filmova Z 9 pruža širok spektar rezolucija i broja slika u sekundi, do 12-bitnih RAW formata od 8K/60, interno. Zahvaljujući formi sa dvostrukim rukohvatom i čvrstom kvalitetu izrade, Z 9 je revolucionarna i moćna alatka.

Komentari EISA o objektivu NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S, nosiocu priznanja „Telephoto Lens“ za sezonu 2022.–2023.

Ultratelefoto objektivi obično podrazumevaju ogromne dimenzije, veliku težinu i paprenu cenu. Nikonov novi telefoto objektiv od 800 mm je stoga prijatno iznenađenje, budući da se odlikuje kompaktnim dimenzijama, malom težinom i pristupačnom cenom. Nikon je to postigao koristeći Phase Frenelov element koji omogućava značajno smanjenje dužine objektiva. Osim toga, nekoliko elemenata objektiva je postavljeno tako da se centar teže pomera blizu tela, što omogućava snimanje iz ruke. Uprkos manjoj veličini, i dalje pruža odličan kvalitet slike, zahvaljujući čemu će ovaj novi telefoto model zasigurno biti najprodavaniji među fotografima divljih životinja.

Komentari EISA o objektivu NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S, nosiocu priznanja „Professional Telephoto Lens“

Objektiv od 400 mm f/2.8 predstavlja industrijski standard za sportsku fotografiju i često se koristi sa telekonverterom. NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S je prvi model tog tipa sa ugrađenim telekonverterom od 1,4x koji se aktivira pomoću pristupačnog prekidača. To omogućava fotografima da brzo povećaju žižnu daljinu na 560 mm. Uprkos tome, ovaj objektiv je 20% lakši od svog prethodnika sa F bajonetom. Kao što se može očekivati od objektiva napravljenog za profesionalnu upotrebu, ovaj svestrani telefoto objektiv pruža visok kvalitet izrade, brz autofokus i odlične optičke performanse.

Komentari EISA o objektivu NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S, nosiocu priznanja „Macro Lens“ za sezonu 2022.–2023.

Reč je o skoro savršenom makro objektivu. Sa potpuno novim optičkim dizajnom, znatno je oštriji od parnjaka sa F bajonetom. Performanse su već odlične pri maksimalnom otvoru blende, nema distorzije, a vinjetiranje je gotovo neprimetno. Fokusiranje je brzo zahvaljujući dvostrukim koračnim motorima (STM) za autofokus koji pomeraju dve grupe objektiva, a 4,5 podešavanja smanjenja vibracija olakšava snimanje iz ruke. Ovaj objektiv pruža kratku minimalnu razdaljinu fokusa od 0,29 m i uključuje prekidač graničnika za smanjenje radnog dometa na maksimalno 0,5 m. Na kraju, objektiv je zaštićen od uticaja nepovoljnih vremenskih uslova.

EISA Awards svake godine dodeljuje nagrade takvim novim proizvodima koji kombinuju najnapredniju tehnologiju i praktične funkcije sa vrhunskim performansama u klasi. EISA Awards pokrivaju sve – od najpristupačnijih proizvoda velike vrednosti do najambicioznijih izdanja savremene elektronike za široku potrošnju. Iako se kategorije nagrada svake godine menjaju, odražavajući evoluciju dizajna proizvoda i mogućnosti povezivanja, svaki dobitnik priznanja EISA Award je i dalje najbolji u svojoj klasi.

Više informacija potražite na veb-stranici udruženja EISA: https://www.eisa.eu/

Osnovne informacije o kompaniji Nikon Europe

Kompanija Nikon je vodeći svetski dobavljač proizvoda i usluga za fotografisanje. Njena inovativna optička tehnologija – od amaterskih i profesionalnih fotoaparata, preko objektiva do sistemske dodatne opreme i sportske i rekreativne optike – zasniva se na više od 100 godina iskustva. Brend je poznat u celom svetu po postavljanju novih standarda u oblasti dizajna i performansi, a revolucionarni fotoaparati bez ogledala kompanije Nikon serije Z i NIKKOR Z objektivi predstavljaju novu dimenziju optičkih performansi. Kompanija Nikon je posvećena inovacijama u oblasti kulture fotografisanja i omogućava nekim od najboljih svetskih vizuelnih umetnika da ostvare svoj kreativni potencijal kroz vizuelno pripovedanje.