21-10-2022

NIKON OBJAVLJUJE DATUM KONKURSA ZA 39. GODIŠNJI NIKON PHOTO CONTEST

Amsterdam, Holandija, 21. oktobar: Nikon sa zadovoljstvom objavljuje da će se radovi za 39. izdanje takmičenja Nikon Photo Contest prihvatati od 27. oktobra u 6:00 po srednjeevropskom vremenu. Radovi će se primati do 13. februara 2023. u 6:00 po srednjeevropskom vremenu.

Kao i na prethodnim takmičenjima, učesnici za 2022–2023. mogu da pošalju i fotografije i videografije. Tema takmičenja u fotografiji je „Beloved“ (Ljubljeni), gde će Nikon tražiti slike koje izražavaju individualne prioritete iz različitih perspektiva u kategorijama „Single Photo“ (Pojedinačne fotografije) ili „Photo Story“ (Priča u fotografijama).   

Tema filmskog takmičenja je „Next Steps“ (Sledeći koraci) – radovi u kategorijama „Short Film“ (Kratki film) i „Super Short Film“ (Ultrakratki film) treba da izraze rast u budućnosti i evoluciju sveta.

Ovogodišnji žiri će voditi Sara Lin (Sarah Leen), prva režiserka fotografije časopisa National Geographic i National Geographic Partners. Sara je 2020. godine osnovala Visual Thinking Collective, zajednicu urednica, instruktorki i kustoskinja specijalizovanih za kreiranje vizuelnih projekata i upravljanje njima. 

Sara je imenovanje za predsednika žirija prokomentarisala rečima:

„„Nadam se da ćemo u okviru takmičenja Nikon Photo Contest prikupiti priče koje predstavljaju naš svet u ovom trenutku. Upravo se navikavamo na novi način života nakon tri godine izolacije i straha od pandemije COVID-19. Sada imamo nove mogućnosti i nove šanse. Stoga razmislite o svom svetu, razmislite o tome šta ste videli kako se menja i kako raste i sada predstavlja nove mogućnosti. Radujem se pregledanju radova iz celog sveta. Ovo takmičenje je prilika da pokažemo gde se danas nalazimo i da ispričamo lične priče.“

Nikon Photo Contest je prvi put održan 1969. godine i trenutno je najveće međunarodno takmičenje u fotografiji na svetu. Njegova svrha je da doprinese obogaćivanju kulture fotografije tako što profesionalnim i amaterskim fotografima širom sveta pruža mogućnost da se izraze i međusobno upoznaju. Na prethodnom takmičenju ukupno 26.000 učesnika iz 150 zemalja i regiona širom sveta poslalo je preko 65.000 fotografija.

Takmičenje je otvoreno za sve profesionalne fotografe i amatere, bez obzira na starost, pol ili nacionalnost. Detaljnije informacije o kategorijama takmičenja, kao i tome kako da učestvujete možete da pronađete na veb-stranici Nikon Photo Contest. Očekuje se da pobednici budu proglašeni jula 2023. godine.

O Nikonu

Kompanija Nikon je vodeći svetski dobavljač proizvoda i usluga za fotografisanje. Njena inovativna optička tehnologija – od amaterskih i profesionalnih fotoaparata, preko objektiva do dodatne opreme i sportske i rekreativne optike – zasniva se na više od 100 godina iskustva. Brend je poznat u celom svetu po postavljanju novih standarda u oblasti dizajna i performansi, a revolucionarni fotoaparati bez ogledala kompanije Nikon serije Z i NIKKOR Z objektivi predstavljaju novu dimenziju optičkih performansi.

Kompanija Nikon je posvećena inovacijama u oblasti kulture fotografisanja i omogućava nekim od najboljih svetskih vizuelnih umetnika da ostvare svoj kreativni potencijal kroz vizuelno pripovedanje. Njena nagrađivana fotografska oprema omogućava fotografima i video snimateljima da ostvare svoju kreativnu viziju na najvišem nivou. Njena nagrađivana sportska i rekreativna optika nam približava svet bilo da je reč o posmatranju ptica i zvezda, snimanju pozorišnih scena, golfa ili putopisnih fotografija i filmova. Kao pouzdani vizionarski partner, kompanija Nikon ujedinjuje kreatore sadržaja svih vrsta svojom angažovanom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pristupom obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je Nikon School.