26-10-2022

NIKON PREDSTAVLJA VERZIJU FIRMVERA 3.00 ZA FOTOAPARAT BEZ OGLEDALA PUNOG FORMATA NIKON Z 9

Amsterdam, Holandija, 26. oktobar 2022: Kompanija Nikon danas najavljuje objavljivanje verzije firmvera 3.00 za svoj vodeći fotoaparat bez ogledala punog formata, Nikon Z 9.

Nova nadogradnja firmvera nudi uzbudljive nove karakteristike, kako kod funkcija za filmove, tako i za statične slike, kao i unapređeni rad i funkcije prikaza usklađene sa potrebama korisnika.

Nove funkcije za filmove uključuju smanjenja treperenja visoke frekvencije i zum visoke rezolucije¹ – funkciju koja omogućava zumiranje visoke rezolucije čime se efikasno produžava telefoto opseg, bez obzira na objektiv koji se koristi. Nove funkcije za statične slike uključuju dodavanje opcije C60 u snimanje slika velikom brzinom+² – što omogućava kontinualno fotografisanje brzinom od približno 60 fps u DX formatu.

Nadogradnja firmvera korisnicima ujedno omogućava udobniji rad zahvaljujući poboljšanim opcijama reprodukcije slika koje su snimljene rafalno tokom kontinualnog fotografisanja.

Da bi se dodatno ispunili zahtevi profesionalaca u pogledu poboljšanog prikaza i rukovanja, povećan je broj dugmadi koja mogu da se koriste kao prilagođene kontrole uz proširenje prilagodljivih funkcija. Pored toga, slike i meni i mogu da se prikažu u vertikalnoj orijentaciji tokom režima reprodukcije, a dodate su i nove opcije za veličine slika u DX formatu. Ostala poboljšanja uključuju povećan limit za uslove slabog osvetljenja za AF i smanjeno pomeranja položaja fokusa na prepreku u prednjem planu koja trenutno zamagljuje željeni subjekat.

Ova nadogradnja pokazuje stalnu posvećenost kompanije Nikon da ispuni potrebe korisnika kroz blagovremena ažuriranja firmvera koja nude vodeće funkcije u branši.

¹Zum visoke rezolucije je dostupan samo za snimanje filmova uz podešavanja tipa video datoteka ProRes 422 HQ 10-bitno (MOV), H.265 10-bitno (MOV), H.265 8-bitno (MOV) ili H.264 8-bitno (MP4) gde je oblast slike podešena na FX (36×24). Važe ograničenja za neke funkcije fotoaparata.
² Samo sa AE/AF praćenjem pri podešavanju kvaliteta slike u formatu JPEG normalno. Maksimalni broj slika koje možete da snimite jednim rafalom manji je od broja koji je moguć uz kontinualno fotografisanje velike brzine. Savetuje se korišćenje memorijske kartice koju preporučuje Nikon.

Osnovne informacije o kompaniji Nikon

Kompanija Nikon je vodeći svetski dobavljač proizvoda i usluga za fotografisanje. Njena inovativna optička tehnologija – od amaterskih i profesionalnih fotoaparata, preko objektiva do dodatne opreme i sportske i rekreativne optike – zasniva se na više od 100 godina iskustva. Brend je poznat u celom svetu po postavljanju novih standarda u oblasti dizajna i performansi, a revolucionarni fotoaparati bez ogledala kompanije Nikon serije Z i NIKKOR Z objektivi predstavljaju novu dimenziju optičkih performansi.

Kompanija Nikon je posvećena inovacijama u oblasti kulture fotografisanja i omogućava nekim od najboljih svetskih vizuelnih umetnika da ostvare svoj kreativni potencijal kroz vizuelno pripovedanje. Njena nagrađivana fotografska oprema omogućava fotografima i video snimateljima da ostvare svoju kreativnu viziju na najvišem nivou. Njena nagrađivana sportska i rekreativna optika nam približava svet bilo da je reč o posmatranju ptica i zvezda, snimanju pozorišnih scena, golfa ili putopisnih fotografija i filmova.

Kao pouzdani vizionarski partner, kompanija Nikon ujedinjuje kreatore sadržaja svih vrsta svojom angažovanom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pristupom obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je Nikon School.