09-11-2022

NIKON SE VRAĆA LEGENDARNOM FOTOAPARATU I OBJEKTIVU PROŠIRENJEM KOLEKCIJE FOTOAPARATA BEZ OGLEDALA

Amsterdam, Holandija, 9. novembar 2022. godine: Nikon danas predstavlja dva nova proizvoda u okviru svog asortimana koji se stalno širi, a koji su inspirisani njegovim modelima popularnih prethodnika. Novina u paleti proizvoda je crna verzija kultnog fotoaparata Nikon Z fc i objektiva NIKKOR Z 40mm f/2 (SE) – kompaktnog i laganog objektiva sa fiksnom žižnom daljinom koji pruža i izvanredan kvalitet slike i svestranost. Oba izdanja kombinuju inovativnu tehnologiju koja je sinonim serije Z kompanije Nikon i zadivljujući retro dizajn.

Crno izdanje fotoaparata Z fc

Fotoaparat bez ogledala Z fc je bio prvi model serije Z koji je kombinovao dizajn slavnih prethodnika i naprednu tehnologiju bez ogledala. Bio je ne samo savršen za snimanje statičnih slika i filmova, već su klijenti bili ponosni što su ga posedovali. Nakon ogromnog uspeha prošlogodišnje srebrne verzije, izdanje modela u crnoj verziji ispunjava zahteve klijenata i odražava ambicije kompanije Nikon za još većim podsticanjem uživanja u bezvremenom modelu Z fc. Dodato je i šest novih boja za premijum spoljašnji dizajn, ekskluzivno dostupnih za crno izdanje fotoaparata Z fc – ukupno 12 različitih varijacija boja za kombinaciju srebrnog fotoaparata Z fc i crnog fotoaparata Z fc.

NIKKOR Z 40mm f/2 (SE)

Zbog lake konstrukcije i vrhunskih optičkih performansi, objektiv NIKKOR Z 40mm f/2 (SE) je savršen za fotografisanje portreta i drugih nepokretnih subjekata, a korisnike će oduševiti u svakom okruženju. Stalan maksimalni otvor blende od f/2 omogućava fotografima da kreiraju najlepše zamućenje pozadine okruglog oblika, a žižna daljina standardnog opsega od 40 mm ističe primarni subjekat.

Objektiv NIKKOR Z 40mm f/2 (SE) je takođe nasledio dizajn od klasičnih NIKKOR objektiva objavljenih u istom periodu kao i fotoaparat Nikon FM2 sa filmom – model slavnog prethodnika koji je inspirisao dizajn fotoaparata Z fc. Njegovo priključenje ponudi proširuje izbor objektiva usklađenih sa retro dizajnom fotoaparata Z fc.

Zbog kompaktne veličine i male težine, ne samo da ne izgleda dobro, već je i savršen za osobe u pokretu. S druge strane, zahvaljujući brzom i preciznom autofokusu i telu otpornom na prašinu i kapanje vode uklapa se u svaki stil života, povećavajući uživanje u fotografisanju.

Pregled ključnih karakteristika: NIKKOR Z 40mm f/2 (SE)

– Usvajanje dizajna slavnih prethodnika koji odgovara fotoaparatu Z fc i koji se nadovezuje na klasične NIKKOR objektive objavljene u otprilike isto vreme kao i FM2.
– Svetao maksimalni otvor blende od f/2 i otvor blende sa 9 lamelica pružaju predivno zamućenje pozadine okruglog oblika.
– Žižna daljina od 40 mm podržava standardni vidni ugao idealan za fotografisanje portreta, spontanih snimaka i drugih subjekata u najrazličitijim scenama.
– Žižna daljina se povećava na 60 mm kada se montira na fotoaparat APS-C veličine/DX formata.
– Objektiv je kompaktan i lagan, ukupne dužine oko 45,5 mm i težine oko 170 g.
– Minimalna razdaljina fokusa od 0,29 m omogućava korisnicima da snimaju subjekte izbliza.
– Usvajanje koračnog motora (STM) omogućava brz i precizan AF sa tihim radom, pri čemu veličina tela ostaje kompaktna.
– Dizajniran je tako da bude otporan na prašinu i kapanje vode, pa može bezbrižnije svuda da se nosi.
– Funkcije poput otvora blende i korekcije ekspozicije mogu da se dodele kontrolnom prstenu.
– Dizajniran je tako da omogućava izuzetno tih rad pri snimanju filmova, efikasnu kontrolu efekta neželjene promene žižne daljine i stabilnu ekspoziciju.

Osnovne informacije o kompaniji Nikon

Kompanija Nikon je vodeći svetski dobavljač proizvoda i usluga za fotografisanje. Njena inovativna optička tehnologija – od amaterskih i profesionalnih fotoaparata, preko objektiva do dodatne opreme i sportske i rekreativne optike – zasniva se na više od 100 godina iskustva. Brend je poznat u celom svetu po postavljanju novih standarda u oblasti dizajna i performansi, a revolucionarni fotoaparati bez ogledala kompanije Nikon serije Z i NIKKOR Z objektivi predstavljaju novu dimenziju optičkih performansi.

Kompanija Nikon je posvećena inovacijama u oblasti kulture fotografisanja i omogućava nekim od najboljih svetskih vizuelnih umetnika da ostvare svoj kreativni potencijal kroz vizuelno pripovedanje. Njena nagrađivana fotografska oprema omogućava fotografima i video snimateljima da ostvare svoju kreativnu viziju na najvišem nivou. Njena nagrađivana sportska i rekreativna optika nam približava svet bilo da je reč o posmatranju ptica i zvezda, snimanju pozorišnih scena, golfa ili putopisnih fotografija i filmova.

Kao pouzdani vizionarski partner, kompanija Nikon ujedinjuje kreatore sadržaja svih vrsta svojom angažovanom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pristupom obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je Nikon School.